Bibliotheek, stadsarchief en parkeergarage onder een dak

maandag 3 juni 2019
timer 3 min
Het centrum van Alphen aan den Rijn krijgt met het cBA-gebouw een nieuw multifunctioneel gebouw waarin de stadsbibliotheek, het stadsarchief, de fietsenstalling en een parkeergarage zich onder een dak bevinden.

De nieuwe bovengrondse parkeergarage sluit aan op het oude parkeerdek van het bestaande winkelcentrum, dat er pal naast ligt. Op de etages van het vijf verdiepingen tellende combinatiegebouw zijn kanaalplaatvloeren van VBI toegepast. 


In het centrum van Alphen aan den Rijn wordt flink geïnvesteerd in de herontwikkeling van de binnenstad. Dit gebied ondergaat een forse transformatie waarbij verschillende bestaande gebouwen plaatsmaken voor nieuwe woningen, winkels en andere voorzieningen om het centrum aantrekkelijker te maken. Het bestaande winkelcentrum, dat pal naast het combigebouw staat, is in deze herontwikkeling meegenomen. Zo wordt het parkeerdek van het bestaande winkelcentrum gekoppeld aan het nieuwe combigebouw. 


Op de onderste twee verdiepingen zullen de bibliotheek, de fietsenstalling en de balie van het stadsarchief worden ondergebracht. De bovenste drie lagen zijn gereserveerd als bestemming voor de parkeergarage. In het nieuwe complex is ongeveer 10.000 vierkante meter kanaalplaatvloeren toegepast. Jos van Eldonk van architectenbureau Common Affairs in Amsterdam, vindt het vloersysteem van VBI prettig om mee te werken, omdat deze prefab betonnen vloerplaten van 40 cm dik grote overspanningen tot en met 18 meter aankunnen, waardoor droog en razendsnel gebouwd kan worden. “Dat is vooral van belang bij parkeergarages. In dit gebouw zijn kanaalplaatvloeren van 15,9 meter toegepast”, zegt hij. De Vries en Verburg Bouw uit Stolwijk is als aannemer betrokken bij de bouw van het nieuwe combinatiegebouw.


Kees Verdoorn van De Vries en Verburg is projectleider bij dit project. Hij vertelt dat de nieuwe parkeergarage toegankelijk is via het dak van de oude parkeergarage. “In het parkeergedeelte van het nieuwe gebouw zit een forse hellingbaan om naar en van het parkeerdek te kunnen rijden van het bestaande winkelcentrum”, zegt Verdoorn. Bezoekers aan het winkelcentrum kunnen zowel de bibliotheek als het winkelcentrum vanaf het parkeerdek bereiken. “Bouwkundig ligt hier de uitdaging dat er op de vloeren een prefab constructie is geplaatst, die qua engineering van de montage een behoorlijke puzzel is”, zegt Verdoorn. “De samenhang tussen vloeren en wanden moet goed uitgevoerd worden.


Voor de transparantie in het gebouw worden hoge vides in de verdiepingen gemaakt, die een weerslag hebben op het monteren van de losse elementen van de vloeren die gekoppeld moeten worden aan de wanden van de verdiepingen. “Daarbij moet de stabiliteit van de prefab elementen bij elke verdieping in orde zijn om de volgende verdieping erop te kunnen zetten. Daarnaast moet er veilig gebouwd kunnen worden”, zegt Verdoorn. “We bouwen midden in het centrum, midden in een druk gebied van winkelende voetgangers, die veilig om de bouwplaats kunnen lopen.” 
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Bibliotheek, stadsarchief en parkeergarage onder een dak

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
descriptionArtikel

"Een duurzame praktijk opzetten: zien, geloven, bouwen!"

26 okt 2023

Architect Lex van Waarden uitte in 2021 al zijn bezorgdheid over de sterk stijgende huisvestingskosten voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit in de praktijk: van daadkracht naar draagvlak

26 sep 2023

Het werkelijk toepassen van circulariteit is voor velen in de bouwsector nog steeds lastig. Bij adviesbureau…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwend ontwerp biedt verzorgingshuis weer toekomst

28 aug 2023

Hoe verbouw je een verzorgingshuis, zodat het voldoet aan de wensen en eisen die tegenwoordig en in de toekomst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Renovatie & Herstructurering 2023 is verschenen

7 jul 2023
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2023 is verschenen. In deze editie staan de onderwerpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2023

28 jun 2023
"Er ligt een serieus infrapakket aan investering om onze stations beter te maken", aldus Sebastiaan de Wilde,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Inspiratiedag Renovatie: Wees voorbereid op 2050

26 jun 2023

Op 20 juni 2023 vond de Inspriatiedag Renovatie plaats. Thema’s als woningbouw, circulaire renovatie en CO2-…

Lees verder »