Nieuws

Tender voor (her)ontwikkeling Groenmarkt Amsterdam gewonnen

HBB Ontwikkeling (HBB Groep) en Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling hebben de tender gewonnen voor de (her)ontwikkeling van de Groenmarkt en omgeving. Op dit moment is de locatie tot en met voorjaar 2016 in gebruik als de tijdelijke huisvesting van het woonzorgcentrum Bernardus.

In 2013 heeft de stadsdeelraad Centrum het stedenbouwkundig programma van eisen (SPvE) Groenmarkt vastgesteld. Vier ontwikkelaars hebben een plan uitgewerkt dat ook in de buurt is gepresenteerd. Het plan van HBB  Ontwikkeling en Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling kwam als winnaar uit bus.
 

De Groenmarkt is gelegen aan de Singelgracht aan de rand van de Jordaan. Het terrein wordt omsloten door de Groenmarktkade, Marnixstraat, het verlengde van de Lauriergracht en de Singelgracht.
 

Het winnende plan

Uitgangspunt in het winnende plan is een plein voor de buurt waar ‘toevallig’ twee nieuwe vrijstaande gebouwen staan. Het Marnixstraatblok en het Singelgrachtblok, ontworpen door de Amsterdamse architecten Ronald Janssen en Bastiaan Jongerius. Het Marnixstraatblok is een klassiek en bescheiden bakstenen gebouw dat zich in het beschermde 19e eeuwse stadsgezicht voegt. Het Singelgrachtblok is  groen en eigentijds gebouw aan het water. Het biedt ruimte aan mens, plant en dier. 
 

Martijn van de Poll, directeur van HBB Groep: “In ons plan hebben wij het Amsterdamse bouwblok binnenste buiten gekeerd. De buitenkant van deze blokken ziet er vaak strak en formeel uit, waar het binnenin het bouwblok groen is en weelderig. Heel informeel met balkons, uitbouwtjes, heel verschillend in schaal en stijl. Die informele groene en weelderige sfeer zit bij aan ons aan de buitenkant, voor de buurt heel prettig om naar te kijken.”   

Natuurlijke omgeving

Gierzwaluw, mus, vleermuis en bijen vinden onderdak in de gevels van het Singelgrachtblok. Op het dak bevindt zich een duinlandschap met natuurbad dat is ontworpen door landschapsarchitect Harro de Jong. Het daklandschap leent zich voor opvang, reiniging en hergebruik van regenwater. Door begroeiing in de volle grond en langs de gevels, nestgelegenheid voor vogels vleermuizen en bijen en micro-milieus op het dak neemt de ecologische waarde van de Groenmarkt sterk toe.
 

In totaal zullen in het plan circa 40 nieuwe woningen worden gerealiseerd waarvan 13 levensloopbestendige sociale huurwoningen in een cluster voor mensen die in een beschermde woonomgeving willen of moeten wonen.
 

Kijk hier voor een video over het plan.

Deel dit artikel