Nieuws

Stadswerf in Amsterdam wordt contrastrijke pandenstad

Op de kavel Stadswerf, op het Oostenburgereiland, ontwikkelen VORM en Steenwell circa 450 woningen. De nieuwe, duurzame gebiedsontwikkeling, op een plek die eeuwenlang in het teken stond van industrie, verrijst een nieuwe, duurzame en contrastrijke pandenstad met industriële architectuur, naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects, Bastiaan Jongerius Architecten en Ronald Janssen Architecten.

Oostenburg is een van de laatste binnenstedelijke herontwikkelingen in Amsterdam. De kavel Stadswerf ligt op de zuidoostzijde van dit eiland, tussen de Van Gendthallen en de Oostenburgervaart. Met behoud van de robuuste industriële signatuur worden hier circa 450 nieuwe woningen en bijzondere ruimten voor ondernemers gerealiseerd.

Gevarieerde en diverse wijk

Door individuele gebouwen met afwisselende breedte en bouwhoogte te maken ontstaat een typisch Amsterdamse gevarieerde en diverse wijk. Natuurlijke materialen zoals baksteen, beton, staal en hout zorgen voor een robuuste uitstraling.

De auto is er te gast

Om het eiland gevoel te versterken wordt de hele openbare ruimte eenduidig vormgegeven als een werfvloer waarin geen onderscheid tussen stoep of straat wordt gemaakt. Het autoluwe eiland is alleen bereikbaar voor bestemmingsverkeer, de auto is er te gast.

Goede mix tussen huur- en koopwoningen

Met een mix tussen koop, sociale huur, middeldure huur en variatie in woonoppervlak, is het plan Stadswerf op Oostenburg aantrekkelijk voor huishoudens in alle levensfasen. Er verrijzen op de locatie straks ca. 277 duurzame huurappartementen, waarvan 130 in de sociale sector, 29 in het middeldure en 118 in het duurdere segment.


Atrium Groep en Syntrus Achmea Real Estate & Finance beleggen beiden in dit huuraanbod. Het overige aanbod betreft appartementen in het middeldure en duurdere koopsegment. Van Wijnen is verantwoordelijk voor de bouw van de gehele kavel.


Naar verwachting zullen de eerste woningen in mei 2020 worden opgeleverd.

Deel dit artikel