De Pylos 3D-printer is ontwikkeld door Sofoklis Giannakopoulos van het IAAC. De printer gebruikt ‘een natuurlijk, biologisch afbreekbaar, goedkoop, recyclebaar en lokaal materiaal waar iedereen bekend mee is: aarde’. De Pylos beoogt hiermee 3D-printen beschikbaar te maken voor grote projecten in economisch slechte tijden.
Printen met aarde
Aarde als bouwmateriaal biedt volgens het IAAC meerdere voordelen, waaronder ‘natuurlijke isolatie, vuurbestendigheid, luchtcirculatie, lage opstartkosten, 100% recyclebaar, lage emissie, etc’. Het materiaal dat de Pylos gebruikt bestaat uit 96% aarde gemixt met 4% aan verscheidende natuurlijke hulpstoffen. Hieruit ontstaat een materiaal dat volgens het IAAC een bijzondere hoge treksterkte heeft.
“Aarde kan ontelbaar keren worden gerecycled over een extreem lange periode,” aldus Giannakopoulos. “Oude en droge leem kan bovendien hergebruikt worden nadat het is geweekt in water, waardoor leem nooit een afvalproduct wordt dat gevaarlijk is voor het milieu.”
Het project heeft als voornaamste doel uit te vinden wat de potentie van aarde als materiaal in 3D-printen kan zijn, vooral gericht op goedkope (huizen)productie en de vraag naar milieuvriendelijke materialen. Het is de bedoeling dat de Pylos op locatie kan printen met materiaal dat op de locatie aanwezig is.
Kijk voor meer informatie op de website van het IAAC.
Projectdetails
Onderzoeker: Sofoklis Giannakopoulos
Onderzoeksadviseur: Areti Markopoulou
Robotische ondersteuning: Alexandre Dubor
Compatutionele ondersteuning: Rodrigo Aguirre
Onderzoeksproject geïnitieerd in IAAC Open Thesis Fabrication 2013 program met ondersteuning van Enrico Dini (D-Shape).