Blok bezoekt duurzaamste ketenintegratie bij OnderhoudNL

donderdag 2 oktober 2014
timer 3 min
Minister Blok van WonenIn bezocht op 1 oktober een grootschalig renovatieproject van Hagemans Vastgoedonderhoud in Nijmegen. De bewindsman wilde met eigen ogen zien hoe men met resultaatgericht onderhoud een volkswijk duurzaam had gerenoveerd en daarmee de Duurzaam Bouwen Award won voor de 'duurzaamste ketenintegratie'. 'Ik ben zeer onder de indruk hoe er op alle fronten winst is geboekt in dit soort renovatieprojecten', concludeerde Blok.

 

 

Johan Noppe, manager Strategie & Vastgoed van corporatie Portaal deelde de opdracht met de minister. "De opdracht van Portaal aan Hagemans luidde: zorg dat de woningen met de ingreep een energielabel B bereiken en dat ze weer 30 jaar mee kunnen", zei hij. "We wilden 407 woningen uit het bouwjaar 1922 opwaarderen naar energielabel B voor een vastgesteld budget en tevens een levensduurverlenging van dertig jaar realiseren. Daarnaast wilden we ervoor zorgen dat de wijk weer veilig wordt, de woningen haar uitstraling terugkrijgen én comfortabel worden."

 

Markt uitdagen

Woningcorporatie Portaal koos ervoor geen uitgebreid bestek te schrijven voor dit project, maar daagde marktpartijen uit om een passend plan van aanpak voor groot onderhoud aan de woningen in deze wijk op te stellen. Onder de titel 'Groot Onderhoud 2.1' werd een uitdagend budget per woning meegegeven (Euro 37.500,-) en een aantal taakstellende eisen. Het opwaarderen van de woningen van energielabel F naar label B was de belangrijkste eis. Daarmee was dit project op dat moment landelijk het grootste groot onderhoudsproject in de bewoonde situatie.

 

Tevreden bewoners

Gevels en daken werden geïsoleerd, dubbel glas geplaatst en hang- en sluitwerk hersteld. De bewoners konden kiezen of ze een nieuwe keuken, douche en toilet wilden en waar nodig werd de meterkast vernieuwd. Door middel van SMS-alert en 24-uurs projecttelefoon hield men de bewoners op de hoogte van de ontwikkelingen en konden zij altijd  voor vragen en informatie terecht. Door een onafhankelijk bureau werd de bewonerstevredenheid gemeten. De aandacht voor zowel de kwaliteit van de woningen als ook voor de begeleiding van de bewoners heeft zeker vruchten afgeworpen. De bewoners gaven het onderhoudsproject een gemiddeld rapportcijfer van 7,6 en ruim driekwart is (zeer) tevreden over het verloop en het eindresultaat.

 

Onder de indruk

Blok was zeer opgetogen over de uitvoering van het project: "Ik geniet altijd van werkbezoeken en zeer zeker in dit geval. Ik ben zeer onder de indruk wat voor winst hier op alle fronten is geboekt bij deze wijkrenovatie door een onderhoudsbedrijf. Zowel qua renovatie als qua kosten en qua huurderstevredenheid. En dat ik hier corporatie Portaal zie die 'Hagemans Vastgoedonderhoud' heeft verteld dat ze het met Euro 37.500,- per woning moeten doen terwijl ze onderling goede vrienden zijn gebleven. Een bijzonder gegeven en een bijzondere prestatie." 

 

 www.onderhoudnl.nl



 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Blok bezoekt duurzaamste ketenintegratie bij OnderhoudNL

Minister Blok verneemt tijdens de wandeling door het Willemskwartier te Nijmegen van directeur Carel Hagemans van 'Hagemans Vastgoedonderhoud (rechts) en OnderhoudNL-voorzitter Ruud Maas (2e van rechts) hoe de uitvoering van het resultaatgericht onde

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Historische singelstructuur Utrecht in ere hersteld

4 apr om 07:30 uur

De stad Utrecht werd eeuwenlang omsingeld door water tot vijftig jaar geleden een gedeelte van de singel werd…

Lees verder »