Nieuw architectonisch opvallend entreegebouw Van Gogh Museum

woensdag 2 september 2015
timer 3 min
Het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum gaat op 5 september open voor publiek. Met de overkapping van de voorheen verzonken lege ‘vijver’ aan de kant van het Museumplein is het museum 800 m² rijker.

Directeur Axel Rüger: “Het glazen entreegebouw is voorzien van technische hoogstaande glasconstructies, installaties, moderne vloeren en wanden. Er is een nieuw ruim en licht ontvangstgebied met garderobes en een geheel vernieuwde museumwinkel met ruim 500 nieuwe producten. Bovendien sluit het museum goed aan bij het veranderde Museumplein waarbij alle omliggende culturele instellingen hun entree aan de kant van het Museumplein hebben. Het transparante gebouw met state of the art glasconstructies is een verrijking van het Van Gogh Museum én het Museumplein.”
 

Veel voordelen nieuwe entreegebouw

Het nieuwe entreegebouw biedt veel voordelen. Door de verplaatsing van de hoofdentree naar de Museumpleinkant, sluit het Van Gogh Museum aan bij de andere twee musea aan het Museumplein. Zowel het Stedelijk Museum als het Rijksmuseum verplaatsten recentelijk de ingang naar de Museumpleinkant. Het nieuwe glazen ontvangstgebied verbindt het Rietveldgebouw met de tentoonstellingsvleugel zodat de twee museale gebouwen beter worden ontsloten. De extra 800 m² verbetert de bezoekersstroom en biedt meer ruimte voor een goede ontvangst en service aan bezoekers. Hierdoor is het museum beter uitgerust voor een groeiend aantal bezoekers in de toekomst.
 

Technisch hoogstaande glasconstructies in transparant, open ontwerp

Het open en transparante glazen entreegebouw bestaat uit de allernieuwste technische ‘state of the art’ glasconstructies en vormt een opvallende tegenhanger van de solide buitenzijde aan het Museumplein. Zo bestaat de gevel uit 650 m2 koud gebogen glas met 30 glazen zogeheten dakvinnen tot 12 meter lengte en 20 glazen kolommen tot 9,4 meter hoog, in een draagconstructie van 65 ton staal.


Bezoekers komen via een glazen trap, modern verlichte roltrap of glazen panoramalift binnen in het ontvangstgebied met ruimte voor 2.200 jassen, 1.700 tassen, 1.450 audiotours en een vernieuwde museumwinkel. Het schetsontwerp van het nieuwe entreegebouw komt van Kisho Kurokawa Architect and Associates, het bureau van de overleden Japanse architect Kisho Kurokawa die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de tentoonstellingsvleugel die in 1999 werd geopend. De verdere uitwerking van dit ontwerp door Hans van Heeswijk architecten toont hoe deze vleugel en de nieuwe entree samen een verrassend nieuw geheel vormen.
 

Financiering rond dankzij vele begunstigers

Het Van Gogh Museum financierde dit bouwproject grotendeels zelf. Het totale benodigde bedrag van € 20 miljoen is binnen dankzij eigen financiële middelen en steun van onder meer de BankGiro Loterij, de Vincent van Gogh Stichting, Van Lanschot Bankiers, Sompo Japan Nipponkoa Insurance, de Tokyo Shimbun, het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, de Gemeente Amsterdam, Yanmar Europe, de Triton Collection Foundation, het John en Marine Fentener van Vlissingen Fonds, Gemeente Amsterdam/Stadsdeel Zuid, Heineken, TAKII Seed, het Drs. C. van Zadelhoff Fonds, Ernst A. Nijkerk, Dümmen Orange en diverse andere bedrijven, fondsen, stichtingen en particulieren. De bouw van de nieuwe entree is gerealiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar van het museumgebouw.


Ter ere van de opening is er op zaterdag 5 en zondag 6 september op het Museumplein een groots publieksevenement met 125.000 zonnebloemen die op zondag vanaf 16 uur gratis worden uitgereikt aan het publiek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuw architectonisch opvallend entreegebouw Van Gogh Museum

De nieuwe entree met technische hoogstaande glasconstructies van het Van Gogh Museum. Foto's door Jan-Kees Steenman

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »