Rotterdam begint met bouwen van Skaeve Huse

donderdag 2 juli 2015
timer 3 min
Om extreme woonoverlast tegen te gaan worden in Rotterdam Skaeve Huse gebouwd. De voorkeurslocatie voor de Skaeve Huse is een braakliggend terrein aan de Soesterbergstraat, naast een bedrijventerrein gelegen tussen Overschie en Schiebroek. Skaeve Huse is een woonvorm bedoeld voor notoire woonoverlastgevers.

 

In de Skaeve Huse komen geen criminelen of zedendelinquenten wonen. Ook geen gezinnen met kinderen, voor kinderen tot 18 jaar is Skaeve Huse geen goede plek om op te groeien.

 

Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte) over de voorgestelde locatie: ‘We hebben met de locatie aan de Soesterbergstraat een plek gevonden waar notoire overlastgevers in containerwoningen kunnen wonen. Het belangrijkste uitgangspunt bij de locatiekeuze was dat er zo min mogelijk overlast is voor de omgeving. Deze locatie ligt naast een bedrijventerrein op 800 meter loopafstand van de eerste huizen. We stellen een begeleidingsgroep in waar ook bedrijven en bewoners inzitten om de omgeving goed te betrekken.”

 

Skaeve Huse

De toekomstige bewoners van Skaeve Huse zijn notoire overlastgevers die nu nog in een normale woning wonen. Eerdere aanpak en zorg hebben niet voor een aanpassing van hun gedrag gezorgd. De overlast is niet langer acceptabel in de wijk. Skaeve Huse is voor deze woonoverlastgevers het laatste middel.

 

11 losstaande, sobere containerwoningen

Er komen op de locatie 11 losstaande, sobere containerwoningen van 35 à 45 m² met een eigen keukentje, sanitaire voorzieningen en beperkte buitenruimte. Daarnaast komt er een unit voor de beheerder, die in dienst komt bij een wooncorporatie. De bewoners worden huurder van een corporatiewoning. De bewoners zijn verplicht om de begeleiding en zorg die ze nodig hebben, te aanvaarden. Deze regels komen in het huurzorgcontract. De begeleiding van de Skaeve Huse-bewoners is gericht op het stellen van grenzen en het brengen van regelmaat en rust. De begeleiding is in principe gericht op terugkeer naar een normale woonsituatie.

 

Locatie

De voorgenomen locatie aan de Soesterbergstraat heeft de bestemming ‘wonen’ en de grond is van de gemeente. De locatie ligt op ruime afstand van woningen maar is wel zichtbaar vanaf de straat bij het bedrijventerrein zodat de politie gemakkelijk de Skaeve Huse kan zien tijdens surveillances. Bouw, beheer, exploitatie en financiering wordt door een wooncorporatie gedaan. De exploitatie is inclusief beheer en beheerder. Er wordt een begeleidingscommissie ingesteld. In deze begeleidingscommissie zitten naast de corporatie, de gemeente, de politie, de bij de Skaeve Huse betrokken zorginstellingen en natuurlijk de omwonenden. Als alles volgens planning verloopt, komen in 2017 de eerste bewoners in de Skaeve Huse wonen.

 

Actieplan Woonoverlast 2015-2019

Skaeve Huse is het sluitstuk van de aanpak Woonoverlast. De gemeente Rotterdam heeft een team van woonoverlastcoördinatoren dat de regie op ernstige woonoverlastzaken heeft. Daarnaast zijn er interventieteams die een signalering- en handhavingsfunctie hebben en kan men (desgewenst anoniem) woonoverlast melden.

 

Kijk hier voor achtergrondinformatie over Skaeve Huse door het CCV. Ook Platform31 besteedt aandacht aan Skaeve Huse

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Rotterdam begint met bouwen van Skaeve Huse

Skaeve Huse in Amsterdam, zes woningen voor hardnekkige overlastgevers. Tempohousing leverde de containers, die door Lijbers Architects zijn gespecificeerd. Het ontwerp van Lijbers Architects was erop gericht om ‘het containerachtige’ beeld weg te we

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uitvoering van rijksbeleid fysieke leefomgeving loopt achter

15 jan om 12:30 uur

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) roept het kabinet op om de balans tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Trends in de woningmarkt 2024: benut het momentum

8 jan om 10:00 uur

Op het gebied van volkshuisvesting is er in 2024 een kans om echt stappen te zetten vanaf beleidsafspraken en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »