De Barones Breda wordt vernieuwd

woensdag 2 juli 2014
timer 4 min
Winkelcentrum De Barones, in het hart van Breda, krijgt de komende jaren een ander gezicht. In samenwerking met 3W New Development, Rijnboutt en KroesePaternotte heeft eigenaar Kroonenberg Groep plannen ontwikkeld om de winkelruimtes op de etage uit te breiden tot op de begane grond, waardoor grotere units ontstaan.

Rijnboutt tekent voor het ontwerp. Het maakt van het gesloten winkelcentrum een open, levendig onderdeel van de binnenstad, met respect voor de bestaande bebouwing. De revitalisatie is ook belangrijk voor de historische binnenstad van Breda, een van de leukste winkelsteden van Nederland. In 2014 beginnen de werkzaamheden.

 

De Barones werd geopend op 11 september 1997. Het winkelaanbod van dit luxe, overdekte winkelcentrum (ca. 28.000 m 2 ) is vooral gericht op het midden- en hogere segment van de branches mode, persoonlijke verzorging, cadeau, hobby en vrije tijd, wonen en horeca. Inwoners van Breda en omstreken komen hier winkelen bij onder meer V&D en H&M.

 

In 1998 won De Barones (ontworpen door Kraaijvanger Urbis en het Britse bureau CZWG) de prijs voor het beste winkelcentrum in Nederland van de Nederlandse Raad voor Winkelcentra. Meteen vanaf de opening had het een sterke marktpositie en grote aantrekkingskracht. Maar de retailmarkt is veranderd. Consumenten stellen andere eisen. In het internettijdperk verwachten ze dat winkelen iets extra’s biedt: het moet een beleving zijn. Bovendien is er zelfs in de succesvolle Barones sprake van enige leegstand. Daarom is besloten tot een revitalisatie.

 

Ingangen

Om te beginnen worden de entrees van het winkelcentrum aangepakt. De in- en uitgangen (in de Karrestraat, de Lange Brugstraat en de Nieuwstraat) worden veel duidelijker zichtbaar. De Barones gaat nu als het ware schuil achter de entrees, terwijl het omgekeerde zou moeten. ‘Het kan veel uitnodigender,’ zegt architect-directeur Bart van der Vossen van Rijnboutt, die op dit project samenwerkt met Matteo Kuipers van hetzelfde bureau. ‘Elke entree zou moeten uitstralen dat er vele interessante winkels achter zitten.’

 

In het ontwerp van Rijnboutt krijgt elke ingang een eigen karakter, passend bij de straat. Goed voorbeeld is de hoofdentree aan de Karrestraat, in een rijksmonument uit 1924 met een karakteristiek torentje. Van der Vossen: ‘Deze ingang is in de loop der jaren verdwenen achter modieuze ingrepen. Hier brengen we de ingang zo veel mogelijk terug naar de oorspronkelijke toestand.’ Aan de Lange Brugstraat krijgt De Barones een terugliggende, glazen entree aan een nieuw, uitnodigend voorpleintje. De bestaande panden aan weerszijden van de entree blijven behouden. De kleur van de bestaande gevels, nu terracotta, wordt in lijn gebracht met het straatbeeld van Breda, waarin overwegend rustige lichte kleuren domineren. Matteo Kuipers: ‘Het is de kern van ons ontwerp: we maken het belangrijkste winkelcentrum in het hart van Breda aantrekkelijker, met groot respect voor wat er is.’

 

Interieur

Ook binnen komt er een gedaanteverandering. In het hart van De Barones komt een centraal plein met eigentijdse horeca, wifi en de mogelijkheid om evenementen te organiseren. De roltrappen verdwijnen uit de gangen. Ook de bekende omloop op de bovenverdieping komt niet terug. ‘Die omloop blijkt niet te werken,’ licht Van der Vossen toe. In het ontwerp wordt de verdieping straks bereikbaar via de begane grond. Het interieur wordt daarmee lichter en ruimtelijker, en er komt meteen ruimte voor grotere winkels. De totale winkeloppervlakte blijft ongeveer gelijk.

 

De verbouwing gaat van start in de loop van 2014. Tijdens de gehele verbouwing blijft De Barones open voor publiek. Het project is Rijnboutt, dat zich thuis voelt in het spanningsveld tussen de randvoorwaarden die een binnenstedelijke omgeving stelt én de eisen van 21e-eeuwse gebruikers, op het lijf geschreven. Rijnboutt heeft een onbetwiste reputatie op het gebied van duurzame herbestemming van vastgoed en binnenstedelijke gebiedsontwikkeling.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De Barones Breda wordt vernieuwd

Impressie vernieuwde De Barones in Breda

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

2024: nieuwe wetten, nieuwe kansen

22 dec 2023

Nog een paar dagen en het aloude Bouwbesluit verdwijnt in de prullenmand! Leve het nieuwe Besluit bouwwerken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
descriptionArtikel

WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering

30 nov 2023

De wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Welke overheden mikken op echt duurzame aanbestedingen?

15 nov 2023

Het Aanbestedingsinstituut beoordeelt jaarlijks de duurzaamheid van publieke opdrachtgevers. Daaruit komt ten…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van ambitieus schoolplan naar ontmoetingsgericht schoolplein

13 nov 2023

Hoe kun je met een kleurrijk ontwerp van een schoolplein ontmoetingen faciliteren en scholieren in hun…

Lees verder »
descriptionArtikel

Themanummer Scholenbouw: veel variaties voor realisatie

9 nov 2023

In ons themanummer Scholenbouw duiken we diep in de realisatie van schoolgebouwen. Van nieuwe business cases…

Lees verder »