Nieuws

Bruggen van composietbeton

Romein Beton heeft een nieuwe fiets- en voetgangersbrug in composietbeton ontwikkeld in samenwerking met adviesbureau ABT, een vooruitstrevend en gerenommeerd ingenieursbureau.

De brug wordt uitgevoerd in composietbeton, een hybride beton die vezelversterkt Ultra Hoge Sterkte Beton combineert met traditionele wapening. Hierdoor ontstaat een materiaal met een zeer hoge druk- en treksterkte waarmee uiterst slank en licht kan worden ontworpen en gebouwd. De nieuwe fiets- en voetgangersbrug weegt bij een maximale lengte van twaalf meter de helft van een reguliere betonnen brug met dezelfde lengte. Door het geringe gewicht van de brug kan ook de fundatie lichter worden uitgevoerd en kan het worden vervoerd met lichtere en daardoor zuinigere transportmiddelen. Composietbeton heeft een zeer dichte pakking waardoor het vrijwel ondoordringbaar is voor vocht en vuil. Slijtage is daardoor nagenoeg afwezig. Composietbeton is een zeer hoogwaardig materiaal waardoor de brug zeker honderd jaar meegaat. 

Zeer lage Total Costs of Ownership
Door de standaardisatie kunnen verschillende lengtes in dezelfde mal worden gestort. Dit zorgt voor een aantrekkelijk prijsniveau. De brug heeft geen onderhoud nodig en kan in een latere fase zelfs eenvoudig verplaatst en elders ingezet worden. Door de standaardisatie kan een brug snel worden geleverd en efficiënt in het bouwproces worden gepland. Gecombineerd met de extreem lange levensduur van de brug en de volledige recyclebaarheid zijn de total costs of ownership zeer laag.

De nieuwe brug voldoet aan de nu geldende eisen (Eurocode). Dat betekent dat de slank uitgevoerde brug berekend is op de aslast van kleine onderhoudsvoertuigen of strooiwagens. De dikte van de brug hangt samen met de gewenste lengte. Tot zes meter lengte is de brug slechts 250 millimeter dik. Tot negen meter wordt de brug uitgevoerd in een dikte van 330 millimeter en lengtes tot twaalf meter tenslotte zijn nog steeds niet dikker dan 450 millimeter. De fiets- en voetgangersbrug wordt prefab geleverd en kan voorzien worden van verschillende leuningen, die al in de fabriek kunnen worden gemonteerd.

 Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel