Nieuws

Verhoogd en overdekt Stationsplein Utrecht

Utrecht krijgt weer een echt stationsplein. Het Stationsplein Oost zal de schakel gaan vormen tussen Utrecht Centraal, Hoog Catharijne en de binnenstad. Het gaat om een verhoogd, overdekt plein met daaronder een fietsenstalling met 12.500 plekken.

Verhoogd en overdekt Stationsplein Utrecht

 

Plein en aanvoerroutes


Stationsplein Oost wordt nu nog gekenmerkt door een rommelige bebouwing en een zee aan geparkeerde fietsen, maar deze maken plaats voor een ruim plein met eronder een fietsenstalling met 12.500 plekken. In de straten naar het plein toe komt meer levendigheid, aldus de gemeente.
‘Met het verdwijnen van de vele fietsen op straat komt er ruimte voor brede en groene straten; met extra ingangen op straatniveau voor de kantoren in Hoog Catharijne, ruimte voor kleinschalige winkels en horeca op straat- en pleinniveau.’

Bereikbaarheid en expeditie


De bereikbaarheid van Utrecht Centraal en Hoog Catharijne voor hulpdiensten wordt geregeld met een speciale hellingbaan. Bevoorrading van, en goederenvervoer naar Utrecht Centraal verloopt via de bestaande expeditiestraten van Hoog Catharijne en gaat dan onder het stationsplein door naar het station.

Planning


Naar verwachting is na de zomer van 2012 het definitief ontwerp klaar, hierna volgt de aanbesteding en vervolgens de start van de bouw volgend jaar. Het plein kan pas worden aangelegd wanneer het noordelijk busstation en de eindhalte van de tram verplaatst zijn. Begin 2015 moet het eerste deel van het nieuwe plein klaar zijn.

Bijzondere vormgeving Catharijnesingel


Het water van de toekomstige Catharijnesingel in het totaal te vernieuwen stationsgebied, zal zichtbaar worden gemaakt met behulp van glas. Het stadsbestuur heeft gekozen voor een variant met drie opgetilde elementen in de vloer. Dankzij 250 vierkante meter aan glas kunnen passanten het toekomstige water ‘ervaren’. De opgetilde vloer, lopende van de huidige Radboudtraverse over de voormalige Catharijnebaan, maakt deel uit van de zogeheten Stadskamer. Deze vormt samen met het toekomstige Poortgebouw en Bruggebouw de overkluizing van het water van de Catharijnesingel.

Op de website van CU2030 staat meer informatie en zijn impressiebeelden te zien van het totale nieuw te ontwikkelen stationsgebied. 

 Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel