Doedag Goudappel: verblijfskwaliteit stedelijke invalswegen verhogen

vrijdag 1 mei 2015
timer 5 min
Op 23 april troffen 80 stedenbouwers, verkeerskundigen en landschapsarchitecten elkaar aan het Amsterdamse IJ voor een doe-middag ‘Stadsstraten & Boulevards’. In het filmmuseum EYE gingen zij, na een aantal plenaire inleidingen, samen aan de slag met zes gemeentelijke cases. Hoe voeg ik meer verblijfskwaliteit toe aan wegen die van huis uit een bereikbaarheidsdoelstelling kregen?

 

Marco Aarsen, landschapsarchitect bij Goudappel Coffeng en mede-organisator: “Voor de steden van morgen is het toevoegen van verblijfskwaliteit essentieel. Tegelijk moet de stad verkeerskundig wel blijven werken. De opgave voor is dus om een nieuwe balans te vinden tussen leefbaarheids- en bereikbaarheidsdoelstellingen. Dat is ook goed voor de (economische) vitaliteit van onze steden.”

 

“Hoe zit het met bijvoorbeeld met de oversteekbaarheid en fietsbaarheid van drukke toegangswegen naar het centrum? Meer dan ooit is de vormgeving van een stadsstraat een multidisciplinaire opgave. Ons doel met deze Doe-bijeenkomsten is om met vakgenoten te ervaren wat er kan als disciplines intensiever samenwerken en de ruimte nemen buiten hun traditionele lijntjes te kleuren.”

 

Zes gemeentelijke cases

De cases kwamen uit hele land. ’Pitchers’ zette de opgave neer en daarna was het aan de ‘ontwerptafel’ om de betreffende gemeente in anderhalf uur tijd te voorzien van ideeën en tips.

 

Arnhem wilde de band tussen Rijn en binnenstad versterken. Daar ligt onder andere een drukke verkeersader tussen. (Bus)station Groningen gaat op de kop. Hoe link je dit knooppunt aan de binnenstad. Roosendaal vroeg hulp met de lastige punten tussen gedroomde groene centrumring en harde werkelijkheden als bestaande bebouwing, vervelende rioolpijpen en haar budget.

 

Amsterdam vroeg hulp voor de Ferdinand Bolstraat, Rotterdam voor de Coolsingel en Amersfoort ten slotte wilde weten hoe een stedelijke invalsweg een aantrekkelijke stadspoort kon worden. Marco: “De cases geven een mooi beeld van de breedte en diversiteit aan toepassingsgebieden voor wat wij een ‘Aantrekkelijk & Bereikbaar’-aanpak noemen. Het gaat om de plekken waar langzaam verkeer en doorgaand/inkomend verkeer samen komen. Of beter gezegd: waar stadsgebruik en stadstoegang elkaar nu in de weg zitten, waar ze elkaar eigenlijk moeten versterken.”

 

Adviseurs van Goudappel Coffeng leidde, als tafelregisseur, de energie en creativiteit in goede banen. In het voorprogramma hadden Dick Lauwers van de Universiteit Antwerpen/Gent, Stefan Bendiks van Artgineering, Martin Guijt van de Gemeente Rotterdam, Marc Verheijen (Infratecture) en Bas Govers van Goudappel Coffeng de aanwezigen voorzien van een mooie voedingsbodem.

 

 

Verkokering zit dieper dan menigeen denkt

Rode draad van de terugkoppeling uit de zes ‘tafels’ was de spiegel die de deelnemers kregen voorgehouden. Discipline-dominantie of ‘gewoonte denken’ zit toch dieper dan menig vakbroeder van zichzelf dacht. Positief geformuleerd: de deelnemers waren positief verrast door de eye-openers die de gekozen samenwerkvorm hen leverde. Een middenberm kan toch ook vergroend worden met heesters als de ligging van het riool de geplande bomenrij, met haar gevaarlijke wortels, in de weg zit?

 

Functies hoeven niet altijd en overal gescheiden te zijn. Op smalle stukken kan een vrijliggend fietspad best over gaan in een stuk ‘shared space’ met voetgangers. Waarom moet een rotonde in elk van zijn kwadranten dezelfde invulling krijgen? Is het ‘lekker kunnen doorrijden’ voor de tram altijd een goed streven? Waarom zou je niet gewoon de auto’s verwelkomen aan de rivier in plaats van de straat volledig terug te geven aan de voetganger?

 

Gebruik de kracht van de stad: mensen dus!

In lijn met de Gentse Leefstraat-aanpak uit het plenaire programma, kwamen er vanuit de tafels ook een groot aantal tips hoe de tekentafel ideeën daadwerkelijk – en nu al - omgezet te krijgen in mooiere steden. Vaak ging het over tijdelijkheid, fasering en burgerbetrokkenheid. De case van Rotterdam was zelfs helemaal op dit vraagstuk geënt: wat kunnen we nú al doen voor meer verblijfskwaliteit in afwachting van de grootschalige herinrichting van de Coolsingel?

 

Pop-up acties was het antwoord. Geef initiatieven de ruimte ‘iets leuks’ met een deel van de (2x2) straat te doen. Dat kan het beste door aan te sluiten bij bijvoorbeeld het marathon-weekend, de Danceparade of de doorkomst van de Tour de France. Vanuit dat momentum kan er uitgebouwd worden: naar een van de, en later meer koopzondagen bijvoorbeeld. Uit andere tafels kwam het nadrukkelijke advies voor ‘klein maar fijn‘. Beter op bescheiden schaal iets goeds neerzetten dan over een groter gebied halfslachtig werk. Uitbouwen kan altijd en is makkelijker met de energie die ontstaat als mensen zien ‘hoe het ook kan!’

 

Ik pleit ervoor schaarste te creëren

Marco: “Teveel ruimte kan ook nivellerend werken. Iedere discipline of functie krijgt dan zijn eigen plekje om zijn of haar ding te doen. Ik pleit ervoor schaarste te creëren, zowel in het proces als in de feitelijk beschikbare ruimte. Dat stimuleert de creativiteit en dwingt ons tot samenwerken. Zo ontstaan de echt mooie steden!”

 

Op www.goudappel.nl/eye2015 verschijnt binnenkort een uitgebreide verslag van deze dag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Doedag Goudappel: verblijfskwaliteit stedelijke invalswegen verhogen

Doedag Goudappel in Amsterdam. Resultaten van de workshops worden besproken.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jouw kans voor nieuwe koers ruimtelijke ordening

6 dec 2023

Heb je de uitnodiging van Populytics ook in je mailbox ontvangen? Om mee te denken over de inrichting van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Woningbouw als katalysator voor mobiliteitstransitie

5 okt 2023

In dit blog schrijven Richard ter Avest en Claudia de Koning dat ons bestaan aan het veranderen is en ook onze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »

Waterdicht parkeerdek in Rotterdam

21 jul 2023

In het voorjaar van 2023 hebben wij mogen meewerken aan een mooi project, namelijk aan een parkeerdek temidden…

Lees verder »
person_outlineBlog

Treinangst

12 jul 2023
Afgelopen zomer reisde ik voor mijn werk naar Valencia en deed daarvan verslag op LinkedIn en Twitter. Altijd leuk…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar de ideale brug, tunnel en sluis met innovatiekracht

11 jul 2023
Alle ogen zijn vandaag de dag gericht op de woningbouwopgave, terwijl een net zo belangrijke opgave onder onze…
Lees verder »
person_outlineBlog

De toekomst is nu

7 jul 2023
Wie de spoorse opgave een beetje volgt, kan maar tot een conclusie komen: onze stationsgebieden maken een…
Lees verder »