Nieuws

Multifunctioneel zorgcomplex 'Kraaipan' in Amsterdam

Na ruim zes jaar voorbereiding en bijna anderhalf jaar uitvoering, is eind 2013 de ‘Kraaipan’ opgeleverd. Ontworpen in het idioom van de Amsterdamse School – en deels gehuisvest in een herbestemde school - herbergt het complex diverse woonvormen – voor dementerende ouderen, schizofrene jongvolwassenen en ouderen van Marokkaanse afkomst. ‘Kraaipan’ heeft de Zuiderkerkprijs gewonnen en is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2014.

 

‘Kraaipan’ kan in de hoofdstedelijke annalen worden bijschreven als hét schoolvoorbeeld van binnenstedelijke vernieuwing waarin moderne zorgfuncties en sociale woningbouw gecombineerd zijn. Het complex sluit goed aan op de beeldkwaliteit van ‘Plan Zuid’ van H.P. Berlage. Met eigentijdse interpretaties van de Amsterdamse School.

 

Het gaat om een sloop- en vernieuwbouwproject. 48 woningen zijn gesloopt, en de bestaande monumentale school is  gerenoveerd en van andere functies voorzien (tien huurwoningen voor schizofrene volwassenen en een wijkservicepunt). Voor de sloop kwamen 50 huurwoningen en vijf groepswoningen voor dementerende ouderen in de plaats.

 

Modern én ambachtelijk

 Arjen Hoogeveen, van Architectenbureau Hoogeveen BV in Amstelveen: “Het project bood ons de kans om de wijk, met zijn ietwat donkere straten en somber gekleurde baksteen, te verlevendigen, met een lichtere steen en veel licht en glas zonder het karakter en tijdsbeeld van de buurt op te geven. Kozijnen, balkons en keramische muurafdekkers zijn geënt op de woonblokken aan de Vrijheidslaan, van Berlage. Dat mensen onmiddellijk de gelijkenis zien, is voor ons het bewijs dat detaillering is geslaagd.”

 

Meer weten? Download hieronder een artikel over de 'Kraaipan', zoals verschenen in Stedebouw & Architectuur thema-editie Bouw & Zorg.

WoonzorgprojectdeKraaipaninAmsterdam.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel