Blog

Beheerarmoede

Beheer is belangrijk. Het is meer dan het schoonhouden. Beheer is ook onderhoud en handhaving. Met goed beheer zorg je ervoor dat de ruimte gebruikt kan blijven worden voor de doelen waarvoor ze is ingericht. Goed beheer komt soms zelfs toekomstige gebruikswensen. Genoeg redenen voor het beheren van de openbare ruimte door de gemeente, lijkt me.

 

Beheer is belangrijk, maar het lijkt steeds meer een sluitpost. Pas als er geld over is, wordt er gekozen voor beheer. Veel kan toch ook wel opgepakt worden door bewoners? Wat is er op tegen de openbare ruimte terug te geven aan de bewoners? Is het niet betuttelend om als overheid de verantwoordelijkheid voor het beheer op je te nemen? Dat bespaart nog geld ook.

 

Laten we elkaar niet te veel voor de gek houden met dit soort modepraatjes. Ik vrees beheerarmoede, door te weinig geld voor onderhoud en handhaving. Je kunt een mooi grasveld in je gemeente aanleggen, dat na een tijdje ook gebruikt blijkt te worden om te voetballen. Met kale, modderige plekken als gevolg. Het veld is tegelijk in trek bij hondenbezitters, die er een rondje lopen met hun viervoeter. Uiteindelijk komen de voetballertjes met bruine plekken op de kleren thuis: niet alleen van modder, ook van hondenpoep. Als er geen hondenpoep meer wordt opgeruimd, verslechtert dat de mogelijkheden voor anderen. Voetballen op een veld vol drollen is niet leuk en niet gezond. Natuurlijk kun je je afvragen waarom de gemeente zijn verantwoordelijk moet nemen als de bewoners dat blijkbaar zelf niet doen. Maar om zelfs de regel af te schaffen die zegt dat je hondenpoep zou moeten opruimen gaat nog verder. In de gemeente Hollands Kroon is gesproken over het schrappen van veel regels uit de algemene plaatselijke verordening, zoals de regel dat de hondeneigenaren de poep moeten opruimen. Als je toch nooit bonnen uitschrijft, dan kan de regel ook wel weg, was het idee. En bewoners kunnen elkaar toch ook wel aanspreken op ongewenst gedrag, is daar de overheid voor nodig?

 

Graag geef ik de gemeente Hollands Kroon, maar ook alle anderen, een aantal vragen mee. Kunnen alle inwoners elkaar echt makkelijk aanspreken op ongewenst gedrag, ook de jongste en de oudste groepen? Hoe zorgt u er voor dat de openbare ruimte van alle inwoners is, ook van inwoners met een minder grote mond? Hoe ziet de leefomgeving er na tien jaar beheerarmoede er eigenlijk uit denkt u? En tenslotte: zou u daar zelf willen wonen?Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel