Blog

Duurzaam samenwerken

Hoe complex de opgave ook is, de manier van samenwerking met andere bedrijven en organisaties kan een project maken of breken. Het enthousiasme tijdens het proces is af te lezen aan bijzondere resultaten, door anders durven denken en doen.

Duurzaam kantelen

Ik durf mezelf te scharen onder de ‘duurzame kantelaars’. Mensen die anders denken en doen door zich met innovaties bezig te houden en wars zijn van de ‘oude wereld met rigide processen’. Bij voorkeur werk ik op een organische manier samen, waarbij iedereen gelijk is in het project en proces. Elke stem is waardevol. Out of the box denken staat centraal.


Veel bedrijven waarmee ik samenwerk in projecten hebben de behoefte om in kaders te denken en willen samenwerken volgens modellen. Tot voor kort kon ik me aardig vinden in het zogenaamde Rijnlandse ondernemingsmodel. Continuïteit van de onderneming is hierin belangrijker dan het nemen van een snelle kortetermijnwinst. Zeker in duurzame projecten gaat dit natuurlijk op, vandaar dat dit me ook zo goed paste.
 

Van een heuvel een berg maken

Onlangs keek ik op een spaarzame vrije avond naar een film met de naam The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain. Op zichzelf geen spannende film, maar hij gaf me wel een goed gevoel. Wat was het geval? In het dorpje Taff’s Well staat een berg die voor toerisme in het dorp zorgt. Op een dag komt de Engelse Cartografische Dienst langs om de hoogte van de berg  na te meten. De toekomst van het dorp komt hierdoor op het spel te staan.


In Engeland is een berg pas een berg als hij 1.000 voet hoog is. En je raadt het al: de berg in Taff’s Well is slechts 984 voet hoog en wordt daarmee onder de heuvels geschaard. De dorpsbewoners zijn niet voor
ééngat te vangen en vinden een creatieve oplossing om hun berg te behouden. Met wat hulp van de serveerster van de dorpskroeg, die een van de twee ambtenaren verleidt (het is een film, dus daar kan dat), blijven de cartografen langer in het dorp. Die tijd wordt door de samenwerkende dorpsbewoners goed benut door twintig voet verse aarde bovenop de berg aan te brengen. Na hermeting mag hun berg toch een berg blijven heten.
 

Easycratie

Dit verhaal zette mij aan het denken en ik ben gaan googelen. Wat blijkt: in de film wordt het samenwerkingsmodel met de naam easycratie gebruikt. Lang verhaal kort, komt dat hier op neer: oplossingsgericht, constructief denken en meteen aan de slag. Met dit model kan ik eindelijk mijn manier van denken en doen duiden. 


Hopelijk zullen velen volgen, bent u er daar één van? Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel