Blog

2050!

Je hoort het steeds vaker. Het jaar 2050. Politici en visionisten gebruiken het als stip op de horizon. Een jaartal van ‘daar gaan we heen’. Ja, we gaan ook naar 2018 en 2019 zou je zeggen. Waarom dan 2050?

2050 is nog zo ver weg dat het inspireert om van alles over te zeggen. Je kunt doelen stellen die op basis van de huidige kennis of technologie (nog) niet haalbaar zijn. Dat gaat uit van een bepaalde snelheid van ontwikkelingen en een bepaald geloof in de inventiviteit van de mens. Een geloof dat onhaalbare doelen haalbaar zullen worden.

 

Met name overheden en politici maken hier dankbaar gebruik van. Zo kun je ferme taal gebruiken, zonder dat je er ooit op wordt afgerekend. Het zijn bovendien meestal doelen waar eigenlijk niemand tegen kan zijn. Klimaatneutraal in 2030 bijvoorbeeld. Of ‘Snel, comfortabel, betrouwbaar en betaalbaar openbaar vervoer in Nederland voor iedereen’ in 2040. (Jammer trouwens, dat we daar nog zo lang op moeten wachten.)

 

2050. Dat jaar duikt nu ineens op, gekoppeld aan het begrip Circulariteit. De gedachte is dat we leven in een wereld waar grondstoffenbronnen steeds meer uitgeput raken. En waar bovendien allerlei schadelijke emissies zijn bij de winning, de productie, het gebruik en het verwijderen van de miljoenen producten die wij als mensheid dagelijks gebruiken.

 

We willen, nee, we moeten naar een wereld zonder die schadelijke effecten. Naar een economie waarbij grondstoffen in de productieketen blijven en niet op een gruwelijk grote afvalberg belanden.

 

Zo ver zijn we nog niet. Sterker nog: anno 2017 kan dat helemaal nog niet. Maar wat kan er nu al wel? En wat moeten we dit jaar en volgend jaar doen, om te zorgen dat onze economie in 2050 wel circulair is? 2050 komt vanzelf. Maar 100% circulair in 2050? Daarvoor moeten we flink aan de slag. Niet over 10, 20 of 30 jaar, maar vandaag al!

 

Daarom ben ik, samen met OVLNL,  gestart met het project ‘Circulariteit en circulair inkopen OVL’. Beginpunt is een publicatie over circulariteit anno 2017. Voorbeeldprojecten en andere initiatieven, zowel van overheden als van bedrijven, zijn van harte welkom!

 

Mail naar: daaf@lichtendonkeradvies.nlDit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel