Blog

Licht als Luxe - Bewust verlichten moet!

Kijk ‘s avonds eens naar buiten en tel de sterren. Dikke kans dat de vingers van twee handen volstaan. Toen ik afgelopen vakantie in een hut in nationaal park Valle Gesso in Italië sliep , keek ik regelmatig met open mond omhoog. Toen werd het me duidelijk dat je zoveel meer sterren ziet omdat het er echt donker is ’s nachts.

Bij Luminext willen we ervoor zorgen dat we die sterren ook boven Europa weer kunnen bewonderen. Gewoon bij jou in de straat.

Direct zichtbaar effect

Ambities moeten inspireren, mensen aanzetten om de wereld een stukje beter te maken. Zo moet je onze ambitie ‘donker in 2030’ ook zien. We gaan alleen over de verlichting in de buitenruimte; daar kunnen we met onze slimme producten een direct zichtbaar effect behalen. Door openbare verlichting te dimmen waar het kan, besparen we energie en verminderen we lichthinder.

Licht op maat

Samen met onze klanten zoeken we de balans tussen donker en verlicht. Het vertrekpunt daarbij is om alleen te verlichten indien nodig, dus niet uit gewoonte. In de industrie zien we bijvoorbeeld nog geregeld ‘hard wired’ installaties; die staan gewoon altijd ‘aan’. Dat is volslagen onzinnig én onnodig. We moeten af van die ‘zo-doen-we-het-nou-eenmaal-altijd-al’ mentaliteit.

Continu aanpassen

Met outdoor lamp controllers en slimme software biedt Luminext de mogelijkheid te spelen met de lichtintensiteit. Gemeenten en industriële complexen kunnen de lichtintensiteit continu aanpassen en nog beter afstemmen op de behoefte. De perceptie van veel mensen is nog dat alles in de buitenruimte statisch is. Dat je de verlichting aanlegt en er vervolgens niets verandert. Maar het gebruik van de verlichting aan bijvoorbeeld een weg is steeds anders. Denk aan incidenten en calamiteiten die vragen om een hoger lichtniveau. Of de gedimde openbare verlichting in december vanwege de extra kerstverlichting.

“We moeten af van die ‘zo-doen-we-het-nou-eenmaal-altijd-al’ mentaliteit.”

Licht als luxe

Vroeger was het vooral een kwestie van zoveel mogelijk licht. Om bijvoorbeeld de veiligheid te waarborgen. Tegenwoordig zie ik licht als meer luxe. Iets dat je bewust inzet en waar je zuinig op bent. Met onze dynamisch verlichting zoeken we telkens de balans tussen veiligheid, energie, milieu en comfort. Als gemeente kun je, samen met inwoners, op zoek naar de beste oplossingen. Minder licht als het kan, en wat extra op dat afgelegen fietspad. Dat kan heel eenvoudig en in stappen. In plaats van dat je het in één keer bepaalt en het dan 20 jaar zo laat.

 

Meer weten? Kijk op www.luminext.eu

Auteur: Jan van de Ven, directeur LuminextDit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel