Blog

Toegankelijkheid: Samen spelen

Samen Spelen “Wat heb jij?”, vraagt de blonde krullenbol van een jaar of 6 die naast de elektrische rolstoel van mijn buurmeisje van 11 komt staan. Al langere tijd stond hij van een afstand geboeid te kijken naar haar rolstoel.  Nu hij de kans heeft, vraagt hij ook: “Kun jij niet lopen?” “Hoe ga jij dan straks iets te drinken halen?”   

Toegankelijkheid: Samen spelen

Natuurlijke integratie

De nieuwsgierigheid van kinderen is ontwapenend. Ze leggen contact door te vragen en stappen (nog) onbevangen op een rolstoeler af om te ontdekken hoe het is om in een rolstoel te zitten. Op het moment dat ze dat ook kunnen doen bij kinderen die ze in hun wijk op de speelplaats of in de speeltuin tegenkomen, verloopt de integratie van validen en mindervaliden op natuurlijke en speelse wijze. Zo zijn er ook steeds meer voorbeelden van kinderen en senioren die elkaar vinden in gezamenlijke activiteiten.

Vaardigheid voor het leven

Ze ontdekken spelenderwijs elkaars’ sterke en minder sterke kanten, de belemmeringen en beperkingen van zowel de valide als de mindervalide, de senior en de junior, en lossen dat met elkaar op hun eigen manier op. De een kan misschien minder goed lopen, terwijl de ander niet zo goed is in rekenen of de stand bijhouden van het spelletje. Zo ontstaat een natuurlijke verdeling van krachten en talenten. Het is een vaardigheid, die hen hun hele leven van pas zal komen.

Praktische voorbeelden in de openbare ruimte

In de openbare ruimte zien we steeds meer voorbeelden van speeloplossingen die bijdragen aan de integratie van de verschillende groepen. Een mooi voorbeeld is het activiteitenpark voor generaties, gericht op fysiek en mentaal fit blijven en samen sterk zijn. De behendigheid wordt getraind, conditie en coördinatie wordt verbeterd en het denk- en waarnemingsvermogen wordt geoefend. Op een klein gebied kunnen jong en oud samen actief zijn.

In de speeltuin of op een speelplaats in een wijk of bij een school wordt het mogelijk samen te spelen door het plaatsen van een rolstoelschommel of een rolstoelwip. De kinderen gaan het normaal vinden dat zij zo met elkaar kunnen spelen en gaan intensiever met elkaar om.

Toekomst

Deze ontwikkeling zal snel gaan, is mijn verwachting. Met de verschuiving in de zorgvoorzieningen zal het steeds vaker voorkomen dat alle doelgroepen die dat nu nog niet zo gewend zijn, in de eigen omgeving met elkaar zullen leven en spelen. Een stukje mantelzorg dat in de openbare ruimte wordt gevlochten. Een mooi perspectief naar een zorgzame samenleving, die in dit geval gefaciliteerd wordt door het aanbod aan speel- en spelmogelijkheden en contacten in de directe omgeving.

Denise A.M. Janmaat
Directeur Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid

 Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel