Project

Nieuwe ontsluiting Bio Science Park Leiden in gebruik

Met de ingebruikname van de nieuwe ongelijkvloerse kruising is de verkeersdoorstroming rond het Bio Science Park in Leiden flink verbeterd.

De nieuwe onderdoorgang in de Plesmanlaan te Leiden is in oktober in gebruik genomen. De tunnel maakt deel uit van het project Ontsluiting Bio Science Park, dat met de ingebruikname in de afrondingsfase is beland. Het ontwerp van de onderdoorgang voor snelverkeer en twee nabijgelegen fietstunnels komt van ipv Delft in samenwerking met Karres en Brands. Heijmans verzorgde de uitvoering.

 

De drie onderdoorgangen bevinden zich rond het kruispunt Plesmanlaan / Haagse Schouwweg dat de belangrijkste toegang vormt tot het Bio Science Park. De ongelijkvloerse kruising betekent een flinke verbetering in de verkeersdoorstroming. 


Ruimtelijk

De vernieuwde Plesmanlaan is ontworpen als groene hoofdontsluitingsroute met groene middenberm en ruime opzet. Dankzij de afwezigheid van tussensteunpunten, loopt deze groene ader ook echt onder het viaduct door. De licht naar buiten wijkende wanden zorgen voor goede lichttoetreding en een passend, ruimtelijk beeld. De onderzijde van het viaduct is bekleed met bamboecomposiet. Dit markeert op elegante wijze de poortfunctie van het viaduct en benadrukt de kruising van wegen. Verder past het materiaalgebruik goed bij de beoogde binnenstedelijke uitstraling.


DNA

De wanden van de onderdoorgang zijn bekleed met keramische tegels in een subtiel patroon dat refereert aan DNA-profielen. Ook de wanden van de fietstunnels zijn bekleed met deze tegels. De wandbekleding geeft niet alleen een hoogwaardige, rustige uitstraling aan de tunnels, maar vormt ook een duurzame wandafwerking die lang mooi blijft. In de fietstunnels is het kleurenpalet van de tegels iets warmer dan in de verkeerstunnel. 


Sociale veiligheid

Alle onderdoorgangen zijn voorzien van geïntegreerde verlichting in de wanden. Bij die voor snelverkeer zitten er tevens lichtpunten in de middenberm die de houten onderzijde van het viaduct verlichten. ’s Avonds maken de lichtlijnen de kruising met de bovenliggende weg manifest. Bovendien zijn de tunnels door de verlichting en ruime opzet ’s nachts nog steeds uitnodigend en aantrekkelijk.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel