Silka bouwsysteem geeft kopers en huurders meer tijd

dinsdag 25 november 2014
timer 4 min
Voor de bouw van 64 woningen in de Oranjebuurt in Arkel is een cruciale rol weggelegd voor de casco’s van Silka kalkzandsteen van Xella. Aannemer Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling uit Geffen is dankzij dit flexibele bouwsysteem met Silka elementen in staat om binnen zes weken na aanlevering van de tekening te starten met de bouwwerkzaamheden. Daarnaast kunnen de eventuele huurders en kopers tot twee weken voor de start van de bouw hun wensen doorgeven.

Henk Verstegen, hoofd Productie bij Van Wanrooij: "Bij prefab beton, wat gangbaar is bij nieuwbouw projecten, moet de woningcorporatie deze opties tien weken van te voren weten." Dankzij het Silka bouwsysteem van Xella is de beslissingstermijn voor de keuze van de wensen van kopers en huurders dus acht weken langer dan bij prefab beton. Mede door deze flexibiliteit en strakke tijdsplanning won de aannemer de aanbesteding die was uitgeschreven in de vorm van een prijsvraag, genaamd ‘Kroon van Arkel’. De eerste bouwfase van dit project is eind oktober afgerond. De volgende fase, de bouw van nog eens twaalf woningen, start volgend jaar april. 
 

Levensloopbestendige woningen

De ontwikkeling van Van Wanrooij voorziet in de bouw van 64 levensloopbestendige woningen en eengezinswoningen. Eén van de sterke punten uit het plan van de aannemer is het feit dat huurders en kopers tot twee weken voor de start van de bouw nog wandaanpassingen kunnen doorgeven. Dit is mogelijk dankzij de bouwmethode van de casco’s met Silka kalkzandsteen elementen. Een ander voordeel is dat de aannemer snel kan starten met de bouw. Binnen zes weken na aanlevering van de tekening worden de elementen afgeleverd op de bouwplaats en kan er gebouwd worden.
 

Henk Verstegen, hoofd Productie bij Van Wanrooij, legt uit: "Bij dit soort projecten is de toepassing van prefab beton gebruikelijk. Echter, het bouwsysteem van Silka is net zo snel en bovendien flexibeler. Waar je bij prefab beton circa tien weken voor start van de bouw de gemaakte keuzes moet weten, hoeft dat bij Silka kalkzandsteen pas zo’n twee weken." Woningcorporatie Kleurrijk Wonen heeft daarom nu tot twee weken voor de bouw om met de eindgebruiker de dialoog aan te gaan over hun voorkeuren. "Voor huurders en kopers is die flexibiliteit heel prettig, want zij hebben langer de tijd om opties te kiezen," aldus Judith Consen van Bloeii Advies & Ontwikkeling, de dochtermaatschappij van Kleurrijk Wonen, die de opdracht begeleidde.

 

Tijdswinst

Van Wanrooij slaagde er bovendien in om de bouwtijd van de casco’s te verkorten door onder meer het lijmwerk van de toppen terug te brengen van twee dagen naar een dag. "Door een extra kimmer in te zetten, kon het lijmen gewoon doorgaan." Het is een voorbeeld van hoe Van Wanrooij de ‘tijdsverspilling’ uit de planning haalt. Noodzakelijk vanwege de harde eis dat de woningen in 110 werkbare bouwdagen moeten worden gebouwd. "We wilden de tijd dat onze oude huurders moesten wachten op hun nieuwe woning zo kort mogelijk houden," legt Consen die keuze uit. De grootste tijdwinst behaalt Van Wanrooij echter door de bouw in twee bouwstromen op te splitsen. "In de eerste fase bouwen we tegelijk, maar apart van elkaar, 22 woningen en 30 woningen. We hebben dus eigenlijk twee bouwen," aldus Verstegen.
 

In de Oranjebuurt in het centrum van Arkel (bij Gorinchem) stonden tot een jaar geleden nog 54 sociale huurwoningen. Omdat deze aan het einde van hun levensduur waren moesten ze worden vervangen. Een opgave waarvoor eigenaar woningcorporatie Kleurrijk Wonen in 2013 een prijsvraag uitschreef en die de titel Kroon van Arkel draagt. De corporatie koos uit drie inschrijvingen het plan van de bouwende ontwikkelaar Van Wanrooij.
 

Start bouw

De 64 op traditionele wijze gebouwde woningen hebben door grote horizontale overstekken, keramische dakpannen en details zoals Franse balkons een dorps karakter. De 64 woningen zijn onderverdeeld in 29 sociale huurwoningen, 11 woningen voor de vrije huursector en 24 koopwoningen.
 

De bouw van fase I startte in mei dit jaar. De eerste woning is op 20 oktober opgeleverd en naar verwachting nemen in november de laatste huurders en kopers hun intrek in hun woning. Daarmee is de Kroon van Arkel in 110 bouwdagen opgeleverd. De bouw van fase II, nog eens 12 woningen, start volgend jaar april.  
 

Xella

Xella is wereldwijd marktleider op het gebied van cellenbeton- en kalkzandsteenproductie. Het bedrijf bepaalt de norm voor energiebesparende bouwconstructies en levert oplossingen die makkelijk en betrouwbaar zijn en daarmee zorgen voor succes voor haar klanten. Lees alles over de duurzame missie van Xella in het Sustainability Report 2014: www.xella.nl/duurzaamheidsverslag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Silka bouwsysteem geeft kopers en huurders meer tijd

Beslissingstermijn opties 8 weken langer dan bij prefab beton dankzij flexibiliteit van Silka elementen.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »