Bedrijfsnieuws

Landgoed Van Schothorst getransformeerd tot luxe wooncomplex

Bij transformatie ligt kwaliteitsdegradatie op de loer, zo constateert leverancier Fermacell. 'Het is zoeken naar de juiste verhouding.' Volgens het bedrijf is dat met de transformatie van Landgoed Van Schothorst gelukt.

Het Landgoed Van Schothorst, een rijksmonument in Lunteren uit 1933 dat diende als herstellingsoord voor onderwijzers, is getransformeerd tot een luxe wooncomplex met twaalf appartementen en één vrijstaande woning. Opdrachtgever De Bunte Vastgoed uit Ede stelde hoge eisen aan de kwaliteit, waaronder voldoende geluidsreductie. Hierbij viel de keuze op de Fermacell Vloerelement E26.
 

Geluidsreductie door Fermacell

De prestaties zijn voor luchtgeluidisolatie Rw= 67 dB en voor contactgeluidisolatie LnT;A = 46 dB. Dit is aanzienlijk beter dan de eis die het Bouwbesluit stelt voor woningscheidende vloeren (Rw = 52dB en LnT;A = 54 dB). Dit komt doordat De Bunte Vastgoed deze eis heeft aangescherpt (Rw = 62 dB en LnT;A = 49 dB) om de luxe woningen zo extra kwaliteit mee te geven. De vloer bestaat uit twee gipsvezelplaten van 12,5 millimeter dik met daaronder 9 millimeter vilt. Hierin is bovendien een leiding van circa 15 millimeter dik verwerkt van het vloerverwarmingssysteem JK Fermafloor van JK Vloerverwarming. Daarop is een Fermacell gipsvezelplaat van 10 mm dikte aangebracht.
 

Brandveiligheid

Naast akoestisch comfort is ook brandveiligheid een aandachtspunt tijdens de transformatie. Voor de appartementen geldt een WBDBO (Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag) van 60 minuten. Dit wordt behaald met het plafond van Fermacell. Larson van Dijk, technisch adviseur bij Fermacell: "Deze is opgebouwd uit twee gipsvezel platen van 12,5 millimeter dik met tussen de balklaag 100 millimeter steenwol. Dit vormt de brandtechnische en akoestische laag. Daaronder is een systeemplafond van gipskarton bevestigd. Hierin zijn perforaties verwerkt om de verlichting aan te brengen."
 

Historisch intact

Juist bij de transformatie van een Rijksmonument is het behoud van kwaliteit een belangrijk speerpunt, meent Van Dijk. "Hier ontstaat namelijk een spanningsveld tussen enerzijds het behoud van het historisch karakter en anderzijds de modernisering van het pand. De lat ligt hoog: bewoners kiezen bewust voor een woning met een rijke geschiedenis, maar verwachten ook een hoog wooncomfort. Bij Villa Schothorst is dit laatste onder meer gerealiseerd door optimale thermische isolatie. De woningen in dit project behalen nu het energielabel A, terwijl het gebouw voorheen energielabel F had."


Toch blijft de historische uitstraling in tact: de oude gevel uit 1932 wordt zelfs in oude glorie hersteld. Hiervoor laat De Bunte Vastgoed authentieke bakstenen, die voor het metselwerk worden gebruikt, handmatig produceren. De stenen worden bewerkt met een kammetje om structuur aan te brengen. "Dit illustreert onze opvatting dat lage kosten of in dit geval esthetiek geen argument mag zijn om in te leveren op de kwaliteit van een woning," concludeert Van Dijk. 
 

De woningen in Lunteren worden naar verwachting deze zomer opgeleverd.

Deel dit artikel