Bedrijfsnieuws

De boormachine keuze

Bij een boormachine zijn het vermogen, het koppel en bij accumachines de capaciteit belangrijk. Een vermogen van 450 – 600 Watt is voor de meeste klussen toereikend en een accu van 1,5 Ampère per uur levert dikwijls genoeg stroom om de klus in één keer af te maken.

Het koppel, uitgedrukt in Newton meter is bepalend voor de kracht van de machine. Met 54 Nm kun je behoorlijk zwaar werk verrichten. Boormachines hebben tegenwoordig een koolborstelloze motor wat ten goede komt voor de levensduur, maar ook voor betere prestaties. De accutechnologie wordt ook steeds beter waardoor de verschillen tussen accuboormachines en machines op netstroom steeds minder wordt.

Kloppen en hameren

Zonder een technisch verhaal te schrijven, ligt het verschil tussen een klopboormachine en een boorhamer in het gebruik. Boorhamers zijn geschikt voor het boren in beton, maar minder geschikt voor het boren in steen, metaal en hout. De klopboormachine is minder geschikt voor het boren in beton, maar zeer geschikt voor het boren in steen, hout en metaal. Het verschil in slagkracht, toerental en slipkoppeling maakt de apparaten verschillend.

Boren en bits

De boorkop van de machine bepaalt het type boor. De meest gebruikte is de snelspan boorkop. Bij de oudere machines zet je de boor vast met een sleuteltje. Zware machines zoals de boorhamer hebben dikwijls een SDS boorkop waarbij nog de varianten plus of max mogelijk zijn. Vervolgens dien je de juiste boor te kiezen voor het boorwerk.
Een machine overzicht met de gebruikte boorkoppen:
- accuboormachine: snelspan;
- klopboormachine: snelspan;
- schroefmachine: snelspan;
- boorhamer: SDS plus en SDS max;
- breekhamer: SDS plus en SDS max.

Boor

Afhankelijk van het materiaal waar je in gaat boren, kies je de juiste beton-, steen-, glas-, tegel-, hout- of metaalboor. Universele boren zijn voor meerdere materialen geschikt. Voor de schroefmachine zijn er bits. Een bit is een korte, verwisselbare schroevendraaierstift met meestal een zeskanten schacht. Voor elke soort schroef bestaat er een aparte bit. Er zijn bij bits grote kwaliteits- en prijsverschillen. Er zijn bits van speciaal gehard staal of van chroom-vanadium. Er zijn ook bits met een diamantlaagje. Een bit met een diamantlaagje drukt vaster in de schroefkop, waardoor er een grotere draaikracht kan worden uitgeoefend.


Voor elke klus de juiste boormachine en boor. Het werkt dan een stuk makkelijker. Werk altijd veilig ook bij kleine klussen. Een veiligheidsbril en gehoorbescherming bieden de beste bescherming.

 

Deel dit artikel