Barcode Architects en krft presenteren PATCHWORK

donderdag 19 augustus 2021
PATCHWORK, naar ontwerp van Barcode Architects en krft, wordt één van de eerste ontwikkelingen in de toekomstige duurzame wijk Sluisbuurt in Amsterdam. Voor het ontwerp hebben de architectenbureaus de handen ineengeslagen en in samenwerking met ABC Planontwikkeling, EarthY, DGMR en Buro Sant en Co de tender voor Sluisbuurt kavel 5A1 gewonnen.

Het gebouw is de hoeksteen in het hart van de Sluisbuurt, op het scharnierpunt waar de hoofdassen van de buurt elkaar kruisen. Deze assen zijn de Hoogstraat, de ruggengraat en ontsluitingsweg van de buurt, en de Dwarsstraat, waar fietsroutes de Sluisbuurt met de binnenstad, Amsterdam-Noord en het buitengebied verbinden. Met het oog op de toekomst en gezond leven werd voor de architecten de centrale locatie van PATCHWORK dé inspiratie voor een uniek gebouwconcept, waarin lichamelijke beweging en de fiets centraal staat.

De lage en middelhoge volumes van PATCHWORK brengen een mid-size korrel en menselijke schaal in het stadsbeeld van de Sluisbuurt, waarin hoge torens en grotere blokken dominant zullen zijn. De ‘georkestreerde diversiteit’ van de acht blokken komt voort uit de samenwerking tussen Barcode Architects en krft.

De acht blokken van PATCHWORK hebben ieder hun eigen karakter. In de gevel van ieder blok komt de achterliggende typologie tot uiting, waarmee de diversiteit in woonmilieus aan de buitenzijde leesbaar is. In de blokken wonen kleinschalige communities die elkaar tegenkomen in de vele collectieve binnen- en buitenruimtes. Het woningprogramma varieert per blok van compactere studio’s en startersappartementen tot aan stadswoningen, gezinsmaisonnettes en luxe penthouses. Diverse oriëntaties van de woningen richting de straat, het plein, de kade, de tuin of ‘in de wolken’ met uitzicht over Amsterdam bieden extra variatie in woonkwaliteit.

PATCHWORK exterieur

PATCHWORK heeft een transparante, levendige plint die plek biedt aan de verschillende entrees en kleinschalige ondernemingen en functies, zoals een wielercafé, een buurtdeli, co-working spaces, een SuperSupermarkt, eetkraampjes, een bakker en een sportschool. Dit activeert het straatleven rondom het blok en sluit aan op de levendige en gezonde buurt waarin het wandel- en fietsverkeer een centrale positie inneemt. Het rijke en gezonde programma op blokniveau en in de buurt was de inspiratie voor de Rode Loper, de letterlijke rode draad door het bouwblok die ontmoeting faciliteert en beweging stimuleert.

Boven op de blokken vormt een aaneenschakeling van daktuinen naar ontwerp van Buro Sant en Co het groene ‘patchwork’ van het gebouw. De ruimtes zijn met elkaar verbonden met verschillende elementen voor beweging en ontmoeting en zijn onderverdeeld in de Yogatuin, de Pluktuin, de Sporttuin, de Sky Garden, de centrale Ontmoetingstuin met de aanliggende, collectief toegankelijke Tuinkamer, en de Entreetuin. Deze sequentie van binnentuinen en daklandschappen met natuurinclusieve beplanting en in de architectuur geïntegreerde nestplekken versterkt de lokale biodiversiteit en brengt hittestress en wateroverlast naar beneden.

Bovenaanzicht PATCHWORK

De bovenverdiepingen van het hoogste blok bieden ruimte aan de Roof Room, waar in de toekomst verschillende commerciële functies kunnen worden voorzien. Het verhoogde plafond en verdiepingshoge ramen bieden een ruimtelijke beleving met een spectaculair uitzicht over Amsterdam. Uniek is de aflopende reeks terrassen van de aanliggende Sky Garden. De Roof Room zal meegroeien in gebruik met de ontwikkeling van de buurt, wat in de toekomst een gerichte en duurzame exploitatie mogelijk maakt.

PATCHWORK legt in programma en uitstraling de nadruk op healthy living en een minimale CO2-footprint. Het remontabele houten skelet draagt sterk bij aan de duurzame ontwikkeling van de Sluisbuurt. De robuuste, open skeletstructuur zorgt voor een scheiding tussen drager en inbouw die aanpasbaarheid in de toekomst voorziet. Mede dankzij de houten constructie slaat PATCHWORK zoveel CO2 op dat het een CO2 negatief project is. Daarnaast draagt het zichtbare hout bij aan een gezond en warm binnenklimaat. Het open skelet wordt opgebouwd uit houten kolommen, balken en vloeren (CLT) op een betonnen basement en met betonnen kernen. Naast de toepassing van veel hout in de constructie en in de gevelopbouw is gebruik gemaakt van biobased gevelbekleding en bakstenen geproduceerd uit reststromen.

Landschap PATCHWORK

De acht blokken kennen een rijkheid in circulair materiaalgebruik en een variatie in vorm en detaillering. Het palet van rode en witte tinten en de robuustheid van steenachtige materialen in de gevel brengen eenheid in het geheel. Het ontwerp beperkt de energievraag met slimme passieve maatregelen en een hoogwaardig geïsoleerde schil. Tegelijkertijd wekken we veel energie op met zonnepanelen – op de daken, maar ook op hoogwaardige wijze geïntegreerd in de gevel. PATCHWORK is tevens partner van Warmteplan Sluisbuurt. Met een BENG2-waardering van -0,32 is het gebouw energieleverend.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Van aluminium profiel tot design style voor elk terras

20 okt om 11:24 uur
Langs de E17 in België is de neiuwe Renson 'Outdoor living' site opgeleverd. Achter de 380 meter lange lange…
Lees verder »

‘De stad is gezonder dan de buitenwijk’

20 okt om 08:00 uur
Een strak blauwe lucht, geen ronkende scooters of auto’s en een woning middenin de natuur. Gezonder dan dit wordt…
Lees verder »

Programma Duurzame & Gezonde Scholen Congres compleet!

19 okt om 13:20 uur
Op 10 november komen we samen in Eindhoven voor het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Leer alles over…
Lees verder »

4 ‘misvattingen’ over renovatie en nieuwbouw

19 okt om 08:00 uur
Vaak worden sloop- en nieuwbouwafwegingen genomen op spreadsheet-niveau; een kille opsomming van plussen en minnen…
Lees verder »

Spaarndammerhart legt verbinding tussen heden en verleden

18 okt om 08:00 uur
De Spaarndammerbuurt is een bijzondere plek, wat vooral te danken is aan de iconische Amsterdamse School-stijl.…
Lees verder »

Investeer in lopen voor vitale steden en dorpen

12 okt om 08:00 uur
Steden en dorpen waarin meer mensen meer lopen dragen bij aan de vitaliteit van onze samenleving en daarmee aan…
Lees verder »

Van 1-dimensionaal naar 10-dimensionaal

11 okt om 08:00 uur
Landschapsarchitectenbureau Felixx heeft in opdracht van gemeente Groningen een leidraad opgesteld voor de…
Lees verder »

Nieuwe naam voor Nationaal Gezonde Scholen Congres

6 okt om 11:29 uur
Op 10 november organiseren wij het Nationaal Gezonde Scholen Congres. Toen wij daarvoor de samenwerking aangingen…
Lees verder »