Artikel

Ongemerkt bewegen

Skills garden, een nieuwe methodiek om de buitenruimte zo in te richten dat mensen er als vanzelf veelzijdig gaan bewegen. Dat wil zeggen: gaan springen, hinkelen, rennen, klimmen, rekken, strekken, gooien, vangen, balanceren, noem maar op. Deze manier van inrichting van de openbare ruimte wordt toegepast door adviesbureau Kragten in samenwerking met ASM. Gertjan Hanckmann en Roy van Rijt, beiden van adviesbureau Kragten, geven een toelichting op de methodiek.

Roy van Rijt: “Skills garden in de openbare ruimte is een plek waar verschillende doelgroepen op een leuke en uitdagende manier de tien grondvormen van bewegen aangeboden krijgen. Het is per se niet een standaard speel- of beweegtoestel, eerder een trimbaan 2.0 in een stedelijke omgeving, waar je kunt ‘apenkooien’ zoals tijdens gymlessen wordt gedaan”. Gertjan Hanckmann: “Skills garden staat voor de toepassing van het Athletic Skills Model, ASM, in een publieke buitenruimte. ASM is zowel een bedrijfsnaam als de naam voor een visie op veelzijdige beweging. Grote namen achter ASM zijn VU-‘voetbalprofessor’ Geert Savelsbergh en Rene Wormhoudt, conditietrainer van het Nederlands elftal en grondlegger van ASM. Zij zijn overtuigd van de positieve effecten van veelzijdig bewegen, want ze constateren dat veelzijdige bewegers verder komen in de topsport, dat kinderen minder snel iets breken en dat ouderen er langer vitaal mee blijven. Skills garden is hier en daar al toegepast, maar vaak nog als onderdeel van private voorzieningen zoals op het sportcomplex van de KNVB in Zeist. De samenwerking van ASM met adviesbureau Kragten belooft nu een opschaling van Skills garden naar de openbare buitenruimte.

 

Hanckmann: “We werken sinds een jaar of zes samen met ASM en hebben vorig jaar de eerste brochure ‘Skills garden’ uitgebracht met onze visie op de mogelijkheden om op openbare plekken ‘vanzelfsprekend veelbewegen’ aan te bieden. Adviesbureau Kragten is intussen met meerdere gemeenten in gesprek over realisatie van Skills garden. Hanckmann: “Deze visie op mobiliteit en (veelzijdig) bewegen moet nog wel wat meer landen bij verkeerskundigen. Het is een methodiek en manier van denken die afkomstig is van ‘Welzijn’ en ‘Sport’. Hier komen ook de baten terecht, in de vorm van minder zorgkosten. Het is daarom vooral een kwestie van domeinoverstijgend en verkeerskundig omdenken. Je kunt natuurlijk een standaard voetpad aanleggen, maar net zo goed iets uitdagends maken, zodat kinderen zeggen: “Kom pap: we gaan lopen, want dat is leuk’.” Van Rijt ten slotte: ‘Met Skills garden hebben we intussen een schat aan gereedschappen om zelfs de weg naar de supermarkt tot een sportieve uitdaging te maken.”

 

De brochure van Kragten over Skills garden vindt u hier.

Door Nettie Bakker. Dit artikel is verschenen in Verkeer in Beeld 3/2017Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel