Artikel

De 7 best gelezen artikelen uit 2020

Dit jaar was een bewogen jaar. Gelukkig hebben we altijd iets om naar (vooruit) te kijken. In ons geval zijn dat interessante innovaties uit de bouw, ontwikkelingen op stedenbouwkundig vlak en natuurlijk de mooiste architectuur. Deze zeven artikelen vielen het meest op in 2020.

1. Nederlandse primeur: volledige woonwijk in CLT

In Eindhoven verrijst in 2021 een woonwijk die alle aandacht verdient. In de uitbreidingswijk Meerhoven worden 56 grondgebonden woningen opgebouwd uit een casco van massief hout, genesteld in een natuurinclusieve omgeving. Voor ontwikkelaar Kalliste was het een innovatieve ontwikkeling, een die met passie, vastberadenheid en goede partners is uitgevoerd.

Lees verder

2. Bodemdalingskaart toont (in)stabiliteit van Nederland

Een vernieuwde bodemdalingskaart die door onder andere de TU Delft is gelanceerd toont aan dat er werk aan de winkel is door scheve huizen, verzakkende straten en uitdrogende natuurgebieden.

Lees verder

3. Top 10 aanpassingen voor langer thuis wonen

Wat kun je doen om woningen geschikt te maken om er langer in te kunnen blijven wonen? In het project 'Slim in de bestaande bouw' onderzoeken we welke maatregelen corporaties toepassen. Een top-10 van oplossingen. Geen ranglijst want maatwerk staat voorop. Wat past in de ene woning, bij die ene bewoner, in die ene buurt, is geen oplossing voor iedereen.

Lees verder

4. Top 12 tussenvormen per provincie

Stedebouw & Architectuur gooide de gebruikelijk Top 10 voor het magazine over een andere boeg en maakte een rondje langs alle provincies in Nederland voor alternatieve woonvormen. Dat levert een veelkleurig beeld op.

Lees verder

5. Definitief ontwerp Feyenoord stadion onthuld door OMA en LOLA

Eerder werd al het definitieve ontwerp voor Feyenoord Stadium getoond door OMA en LOLA Landscape Architects, maar dit is nu verder verfijnd. Zo is de constructie geoptimaliseerd voor een kostenefficiëntie aflevering.

Lees verder

6. Levensloopbestendige woningen omringd door natuur in Weert

'Een primeur binnen de Nederlandse volkshuisvesting’. Zo worden de 16 volledig houten sociale huurwoningen genoemd, die in de wijk Leuken te Weert worden neergezet. De keuze voor hout is op zichzelf al uniek in de markt, maar het is niet de enige opmerkelijke: we hebben het hier ook over levensloopbestendige woningen.

Lees verder

7. Eerste Nederlandse biofilische school doet verwonderen<

Daan Bruggink van ORGA architecten ontwierp De Verwondering, de eerste ecologische basisschool van Nederland. Tijdens de Verbindingsdag Gezonde Scholen doet hij meer uit de doeken over dit op biofilische principes gebaseerde gebouw.

Lees verder

Deel dit artikel