Artikel

Innovaties voor een beter binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat levert een belangrijke bijdrage aan ons welbevinden. Tegelijkertijd is dit een van de grootste uitdagingen bij energieneutraal bouwen. Met 230 engineers, verspreid over 23 R&D-teams in 18 landen en 9 ontwikkelingscentra op 3 continenten, behoort Systemair tot de absolute wereldtop op het gebied van productontwikkeling in ventilatie en klimaatbeheersing.

De producten en systeemoplossingen van Systemair creëren een comfortabel en gezond binnenklimaat in scholen, bedrijfsgebouwen, zorginstellingen en op schepen, en garanderen onze veiligheid in parkeergarages en de industrie.  


Ook voor de meest complexe klimaattechnische systemen zijn we in staat u een eenvoudige, effectieve systeemoplossing te bieden. Met onze kennis en ervaring creëren we voor iedere specifieke situatie het gewenste binnenklimaat. Daar kunt u op vertrouwen, mede dankzij onze continue productontwikkeling.De twee meest recente innovaties op de Nederlandse markt zijn het toepassen van een nieuwe ventilatortechnologie in Systemair luchtbehandelingsunits en het all-electric warmtepompsysteem DVU-HP.

De nieuwste ventilatortechnologie voor Systemair luchtbehandelingsunits 

Een gloednieuw schoepenontwerp van de ventilator zorgt voor een verbetering van het rendement tot 7 procent en vermindert het geluidsniveau aanzienlijk.In de Systemairfabriek in Waalwijk innoveren wij continu de bekende luchtbehandelings-units HHCompact en HHFlex. Met het nieuwe aerodynamische ontwerp van de ventilatorschoep kunnen we u de beste luchtbehandelingsunits bieden en helpen we u het energieverbruik verder te verminderen.

Beter rendement, lager geluidsniveau 

Berekeningen tonen aan dat de ventilator met het nieuwe schoepenontwerp presteert als een EC-ventilator, maar dan met een veel betere SFP-waarde. Dezelfde berekening toont aan dat het geluidsniveau tot wel 5dB(A) verlaagd kan worden. Dit is een geweldige verbetering, aangezien studies aantonen dat het menselijke gehoor een vermindering van het geluidsniveau van 3dB(A) registreert als een vermindering van 50 procent. 

Behalve een nieuwe ventilatorschoep, heeft deze ventilator ook een nieuwe motor. Deze motor is geclassificeerd in de hoogste energieklasse, IE5. Hierdoor levert de motor een enorme bijdrage aan een sterk verbeterd rendement. Het verbeterde vermogen van de ventilator kan zelfs tot gevolg hebben dat er een kleiner formaat ventilator gekozen kan worden, waardoor de luchtbehandelingsunit eveneens korter gebouwd kan worden. 


Voordelen van deze nieuwste ventilatortechnologie

  • Verbruikt minder energieMaakt minder geluid 
  • Sluit beter aan op de ErP 2020 
  • Verbetert de energieklasse van de luchtbehandelingsunits, waardoor er een extra belastingvoordeel is (EIA) 
  • Er kan kleiner gebouwd worden, dus neemt minder ruimte in beslag 

All Electric - energiezuinigverwarmen, koelen en ventileren in één

De DVU-HP van Systemairiseenvollediggeïntegreerd DX omkeerbaarwarmtepomp-systeemvoorverwarming en koeling. De combinatie van eenwarmtepomp en eenroterendewisselaarzorgtvooreenbeperktelengte en eenzeerzuinigewerkingbijzowelverwarming als koeling.De DVU-HP is bij levering ingebouwd in de luchtbehandelingsunits van Systemair en voorzien van twee scrollcompressoren. De capaciteit is traploos regelbaar van 5 tot 100 procent voor een optimaal comfort en een minimaal energieverbruik. Installatie van de DVU-HP is erg eenvoudig en ook de service en het onderhoud zijn makkelijker dan bij traditionele systemen, doordat alle onderdelen zijn geïntegreerd in één sectie vande luchtbehandelingskast. 

Voordelen van de DVU-HP

  • Volledig geïntegreerd DX omkeerbaar warmtepompsysteem voor verwarming en koeling 
  • Geïntegreerde roterende warmtewisselaar 
  • Traploze regeling van de capaciteit voor een optimaal binnenklimaat én een minimaal energieverbruik 
  • Zeer efficiënte EER-waarden tot wel 9,6 
  • Capaciteit is geschikt voor alle Europese klimaattypen en kan koeling verzorgen tot een toevoerluchttemperatuur van +15°C 

Dit artikel is verschenen in de Innovatiecatalogus 2020. Lees meer van de Innovatiecatalogus in onze bibliotheek


Deel dit artikel