Functioneren als een bos

maandag 11 november 2019
timer 5 min
Als je begint met duurzaamheid, kan het altijd beter. Dat is al vanaf de jaren 90 het credo van tapijtfabrikant Interface. In die tijd gooide oprichter Ray Anderson het roer om en transformeerde het bedrijf van een olie-intensief bedrijf naar een van de meest duurzame multinationals ter wereld. Nu is het tijd voor een volgende stap: gebouwen en de gebouwde omgeving gaan zien als een bos.

Auteur: Peter Bekkering 


Geanne
van Arkel is Head of Sustainable Development bij Interface. “Een van de lessen die we hebben geleerd in de afgelopen decennia is dat het enerzijds goed is om te beginnen met enorme ambities, maar dat je het anderzijds tastbaar en behapbaar moet maken door mensen handvatten te geven en de lessen van de natuur pragmatisch te maken. Want alleen daarmee krijg je iedereen mee. In je eigen bedrijf, maar ook in je eigen sector en zelfs in de samenwerking met andere sectoren.”

De lat steeds hoger

Tegelijkertijd gaat de lat steeds hoger. “We hebben onze CO2-footprint met 96 procent teruggedrongen en onze Europese productielocatie in Scherpenzeel draait volledig op hernieuwbare energie. Nu willen we nog een stap verder, namelijk dat onze fabriek gaat functioneren als een bos en gaat bijdragen aan een beter buitenklimaat. Net zoals onze tapijttegels bijdragen aan een beterbinnenklimaat. Ook de gebouwde omgeving zou moeten gaan functioneren als een bos.


Dat betekent dat je bij een gebouw en de gebouwde omgeving niet alleen kijkt naar het energieverbruik en naar de materialen die je gebruikt, en dus naar de CO2-footprint - en niet alleen met betrekking tot energie, maar voor alle materialen. Het betekent dat je nog een stap verder gaat. Daarbij kijk je naar de problemen die zich voordoen, zoals hittestress, wateroverlast, slechte luchtkwaliteit en beperkte biodiversiteit. Nu zijn oplossingen daarvoor vaak symptoombestrijding. Je neemt niet de oorzaak weg. Dat doe je wel als je bij steden het bos als concept hanteert en natuurlijke oplossingen als uitgangspunt neemt.


Met behulp van onder meer
biobased materialen en natuurlijke principes ga je dan gebouwen en een gebouwde omgeving creëren die lucht zuiveren, water absorberen, de omgeving koelen en habitat creëren. Je kiest kortom voor een holistische aanpak, die nu vaak ontbreekt. Want een gebouw en een gebouwde omgeving kan op deze manier zelfs een klimaatpositieve en regenererende impact op de leefomgeving hebben.” En die impact heeft ook directe invloed op de mens zelf, benadrukt Van Arkel. “Mensen voelen zich beter in zo’n omgeving.”

Ray Anderson lezing 

Van Arkel benadrukt dat iedereen hierin het verschil kan maken. “Onze laatste Ray Anderson lezing op 10 oktober gaf daarvan drie prachtige voorbeelden. Zo liet Isabel Boerdam, initiatiefneemster van de Nationale Week Zonder Vlees, zien waartoe de kracht van één individu kan leiden. De tweede spreekster, Jamaica den Heijer, vertelde hoe ze biomimicrygebruikt om de veranderingen binnen Heijmans in een versnelling te brengen om zo de bouw- en infrasector te verduurzamen. En Xander Kotvis, mede-oprichter van De Revolution Foundation, lichtte toe hoe je circulair festivals kunt organiseren.” 


En die oproep kun je ook doorvoeren als je kijkt naar het gebruik van gebouwen. “Nu staan veel kantoren nog grote delen van de tijd – ’s avonds en in het weekeind – leeg. Dus moet je over multifunctioneel gebruik gaan nadenken. En het gebouw als onderdeel van een geheel gaan zien. Net zoals in een bos alles met elkaar samenwerkt. In zo’n gedachtegang is
sharing essentieel. Want met alleen circulair ontwerpen ben je er niet. Je hebt dan nog steeds evenveel spullen nodig.”

Tomorrow'schild 

Daarom is het goed, aldus Van Arkel om – conform het credo van Ray Anderson – ‘to design withtheclimate in mind’. “En daarmee bedoelt hij niet alleen het klimaat als milieu maar ook het klimaat als leefomgeving.” Ze doet daarom een nadrukkelijke oproep naar de architect: “Kijk naar de consequenties van je ontwerp. Ray Anderson haalde daarbij vaak een gedicht aan dat een Interface-medewerker ooit schreef op basis van zijn filosofie, ‘Tomorrow’schild’. Ontwerp en neem beslissingen met het kind van morgen voor ogen. Als je dat doet neem je vanzelf slimme beslissingen. Bovendien helpt de natuur je erbij.” Dat hoeft bovendien niet duurder te zijn. “Zelfs als de aanvangskosten duurder zijn, zijn de onderhoudskosten dat vaak niet. En dan heb ik het nog niet eens over de gezondheidsvoordelen van een gebouw dat functioneert als een bos. Je moet kortom de opgave – zoals ik al eerder zei – als geheel zien. Dan gaat het zeker goed komen.” 


Dit artikel verschijnt in Stedebouw en Architectuur 05/2019, thema Scholenbouw. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek. Wekelijks op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van stedenbouw en architectuur? Schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief. 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Functioneren als een bos

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »