Veilig prettig thuis in de wijk

donderdag 11 april 2019
timer 5 min
Ouderen vinden veiligheid belangrijk bij het langer thuis wonen, zo staat in de 'meetlat' opgesteld door ouderenplatform BeterOud. Toch ondernemen ouderen zelf weinig actie om hun huis veiliger te maken.

Vanuit de bewustwordingscampagne ‘Lang zult u wonen’ is onderzoek gedaan in hoeverre mensen zich voorbereiden op het zelfstandig blijven wonen.

Auteur: Yvonne Witter 


Uit onderzoek onder ruim 3.000 mensen van 55 jaar en ouder blijkt dat 85 procent rekening houdt met het langer zelfstandig thuis wonen maar dat68 procent van de ondervraagden geen actie onderneemt om veiliger of comfortabeler te wonen. Het 'rekening houden met’ leidt volgens de onderzoekers dus niet tot het ondernemen van actie. Er is een kloof tussen denken en doen.

Mensen in actie 

Corporatie BrabantWonen en zorgorganisatie BrabantZorg lukt het om mensen in actie te krijgen. Zij zochten naar een manier om mensen in de wijk te informeren over veiligheid. Zeker nu mensen langer zelfstandig blijven wonen is het belangrijk dat zij dit zo prettig en veilig mogelijk kunnen doen, vinden beide organisaties. Een stukje bewustwording hoort daar dan bij. Samen met andere organisaties zoals de brandweer, het welzijnswerk, zorgorganisaties en corporatie Mooiland hebben ze een programma ontwikkeld om voorlichting te geven over domotica, veiligheid, valpreventie en voeding. Het gaat om informeren en bewustwording.

Veilig Prettig Thuis 

De organisaties startten drie jaar geleden het project ‘Prettig Thuis', dat sinds een jaar ‘Veilig Prettig Thuis’ heet. Want veiligheid is een thema waar mensen toenemende belangstelling voor hebben. "Eenvoud is onze kracht", zegt Ad Sterkens van BrabantWonen. "We blijven dichtbij de mensen. We hebben niets te verkopen maar willen bijdragen aan bewustwording. Mensen hebben er écht iets aan. Laagdrempelige informatie met praktische tips en veel interactie. We werken samen met verschillende organisaties zonder aan de identiteit van hen te komen, aldus Bernadette Hoefs van BrabantZorg. Ad licht toe: "We werken samen met gesloten beurzen, de organiserende partij, bijvoorbeeld KBO, wijkraad, wijkstichting, dorpsraad, zorgcoöperatie, nodigt haar achterban uit en regelt de locatie en een kopje koffie. Wij leggen de verbinding met deskundige gastsprekers, verzorgen de flyers en de uitnodiging."

Try-outpresentatie 

Voordat de presentatie beschikbaar is voor de doelgroep, wordt er een try-out verzorgd voor de organiserende partijen om de presentatie op inhoud te beoordelen en de wijze waarop de presentatie wordt ontvangen. "Op deze manier zijn wij er zeker van dat de informatie aansluit bij de behoefte van de luisteraars. Zo gaven we een try-out van een presentatie over voeding. Toen vroeg iemand van de dorpsraad welke vitamines hij preciesmist als hij kant-en-klaarmaaltijden at. Dat vonden we een goede vraag, die hebben we toegevoegd aan de presentatie. Veel mensen bleken zich dat inderdaad af te vragen."

Brandveiligheid 

Brandveiligheid is ook zo’n onderwerp waar mensen vragen over hebben. Niek van Boven, accountmanager risicobeheersingbrandweer BrabantNoord en een aantal collega’s van hem verzorgen de presentaties over brandveiligheid. "Brand is vooral te wijten aan menselijk gedrag. Voorkomen, dat is onze boodschap. Dus geen mobieltjes ‘s nachts opladen. Ook vat synthetische kleding nog wel eens vlam tijdens het koken. Wij adviseren ouderen, die bijvoorbeeld slecht ter been zijn om een draadloze rookmelder ook bij de buren te plaatsen", aldus Niek. De bezoekers doen regelmatig echt iets met de adviezen die ze horen op de bijeenkomsten. "Mensen spreken elkaar er op aan. Dan zeggen ze inderdaad tegen de buurman dat hij ook een rookmelder moet plaatsen en dat ze elkaar zo kunnen helpen."

Top drie 

Bernadette: "De meeste mensen willen voorlichting over inbraakpreventie, brandpreventie en valpreventie. Dat is wel de top-drie. Maar we laten de mensen zelf aangeven waar zij voorlichting over willen. Zoals over veiligheid in de buurt, het leefbaar maken van de woonomgeving."Ad vult aan: "Er kwam ook een vraag over wat er gebeurt als iemand geheugenverlies krijgt. Samen met het Alzheimercafé hebben we een presentatie gemaakt over dit thema. En dan ingestoken op debuurt: dus wat kun je doen als je buurman vergeetachtig wordt of beginnende dementie heeft."Juist over die voorfase van dementie is weinig bekend, vinden zowel Ad als Bernadette.

Mensen bij elkaar brengen 

"We geven ook voorlichting in zorglocaties van BrabantZorg. Op die manier brengen we mensen van aanleunwoningen en mensen die in een woonzorgcomplex wonen bij elkaar. Dat werpt vruchten af want mensen komen elkaar daarna weer op straat of elders tegen en kennen elkaar dan. Het mes snijdt aan vele kanten. Dit project sluit helemaal aan bij de beleidsvisie van BrabantZorg en BrabantWonen waarin staat dat we mensen in hun vitaliteit willen stimuleren." Ad en Bernadette gaan nog wel even door met dit project. "We stoppen pas als het niet meer nodig is."

Compliment 

"Het allermooiste compliment dat we krijgen is als mensen zeggen en dat doen ze regelmatig'we hebben niet het idee dat we naar een presentatie hebben geluisterd maar we hadden een gezellige middag en hebben ook nog wat geleerd'." En volgens Ad en Bernadet ondernemen mensen vaak actie om het huis aan te passen. Het project helpt om de kloof tussen denken en doen te verkleinen. 


Dit artikel is verschenen in Stedebouw en Architectuur 01/2019. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Veilig prettig thuis in de wijk

Team Veilig Prettig Thuis. Van links naar rechts: Ad Sterkens (BrabantWonen), Rinus de Jong (actieve bewoner in Oss), Niek van Boven (Brandweer), Bernadette Hoefs van BrabantZorg.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

3D-geprinte ode aan iconische Amsterdamse grachtenbrug

15 dec 2023

Na een pitch met drie ontwerpers was het kunstenaar Street Art Frankey die een opmerkelijke verbinding ontwierp…

Lees verder »