Toekomstbestendig isoleren

maandag 7 januari 2019
timer 5 min
De toekomst van de bouw is aan het veranderen. Ontwikkelingen als gasloos bouwen en de nieuwe eisen voor energieneutrale gebouwen moeten leiden tot een nieuwe en energiezuinige manier van bouwen. Isolatie speelt daarbij een grote rol.

Of het nu gaat over woning- of utiliteitsbouw, nieuwbouw of renovatie, Kingspan Insulation heeft een compleet scala aan isolatieoplossingen die uitermate schikt zijn voor toekomstbestendig bouwen. En dat is nodig ook. De klimaatdoelstellingen zijn pittig en we moeten gaan werken aan een bebouwde omgeving die minder CO2-uitstoot.


Nederlandse huishoudens zijn nog steeds verantwoordelijk voor bijna 20
procent voor de totale CO2-uitstoot in Nederland; tel hier kantoren bij op en we hebben het over ruim 30 procent. Deze uitstoot komt voornamelijk door de energie die nodig is voor het verwarmen van een pand. Deze verliest warmte via daken, gevels en vloer. Als we met zijn allen de CO2-uitstoot willen verlagen is het belangrijk om de energiebehoefte zo veel mogelijk te verlagen.


De enige échte manier om dit te bereiken is door isolatie. Isolatie is bovendien een veel betere investering. Isolatie gaat immers de
hele levensduur van de woning mee. Dit in tegenstelling tot installaties, die niet alleen stroom verbruiken, maar ook jaarlijks onderhoud behoeven en na 10 tot 15 jaar weer vervangen moeten worden.

De ultieme oplossing 

De ultieme manier om een woning of kantoorpand met een lage energiebehoefte te bouwen is het passiefhuis. Naast ligging, oriëntatie en slimme keuzes voor glasgebruik, is isolatie dan ook een van de belangrijkste onderdelen. Hierdoor is de uiteindelijk benodigde energiebehoefte vele malen lager dan bij een traditioneel pand. Een zeer goede manier dus om maximaal bij te dragen aan een duurzaam bebouwde omgeving. Een mooi voorbeeld is het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Projectontwikkelaar Extensa realiseerde samen met het Rotterdamse architectenbureau NeutelingsRiedijkArchitects, Boydens Engineering, de Vlaamse gemeenschap en bouwonderneming Van Laere een prachtig nieuw en duurzaam passief kantoorgebouw.  


Het Herman Teirlinck gebouw biedt plaats aan 2.700 ambtenaren van de Vlaamse overheid en is daarmee het grootste passief kantoorgebouw van België en een absoluut energetisch hoogstandje. Voor het isoleren van de gevels, in totaal 25.000 m²
, is Kooltherm isolatie van Kingspan gebruikt. “Dankzij de resol isolatie hebben we een heel performante buitenschil kunnen bereiken”, zegt Trees Verhoogen, Senior Projectleider Bouwprojecten bij de Vlaamse Overheid. “Verder werden ook grote raampartijen geïntegreerd en is de buitenschil zo compact mogelijk gehouden. Met traditionele isolatie zou dat niet gelukt zijn”. Het project werd bovendien beloond met een BREEAM-certificaat en een Real Estate Society Award in de categorie Best Development forInstitutionalInvestors.

Gasloos bouwen 

Het principe van het passiefhuis is dus de ultieme oplossing voor het verlagen van de energiebehoefte, maar niet altijd zijn alle omstandigheden ideaal. Toch loont het om te investeren in isolatie.Vorig jaar kwam trad de wet Voortgang Energietransitie (VET) in werking, waarmee er een verbod kwam op de aardgasaansluiting. Gasloos bouwen, bijvoorbeeld met de warmtepomp, vraagt ook omeen andere kijk op de isolatie. Kingspan Insulation liet een onafhankelijk kostenonderzoek uitvoeren op de effecten van isolatie en het gebruik van een warmtepomp op de levensloopkosten. Deze toont aan dat investeren in een betere gebouwschil zeer rendabel is.


Door te kiezen
voor een woning met eenRC-waarde van ruim 6,5m2·K/W in de gevel (in plaats van het minimum van 4,5 m2·K/W), betaalt u weliswaar meer voor de gebouwschil, wat resulteert in een hogere hypotheek, maar deze kosten worden al vanaf het eerste jaar terugverdiend via de besparing in energiekosten. Bovendien bespaart u op de lange termijn nog veel meer, doordat kleinere installaties nodig zijn en dus ook vervangingskosten lager zijn. Bovendien behoudt de woning meer waarde en is de woning klaar voor eventuele toekomstige energiebesparende maatregelen. Isolatie is een eenmalige investering. Het is daarom zaak om direct te kijken naar een goede gebouwschil.

Gegarandeerde energieprestaties 

Door meteen te investeren in een goede gebouwschil bouwt u dus een toekomstbestendig gebouw. Door te kiezen voor een hoogwaardig en slank isolatiemateriaal, profiteert u bovendien van vele andere voordelen, zoals meer daglicht, ontwerpvrijheid en lagere bouwkosten. Neem de Kooltherm K108 Spouwplaat. Deze is met zijn lambda-waarde van 0,018 W/m·K de best isolerende hardschuimplaat op dit moment en een veel toegepaste plaat in vele toekomstbestendige nieuwbouwconcepten.


Ook Kingspan
Insulation zelf introduceert samen met partners ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Unidek en Ubbink een nieuwbouwconcept: House Energy Optimum, afgekort HEO. Hierin zijn de bouwkundige en installatietechnische aspecten optimaal op elkaar afgestemd, wat zorgt voor energiezuinige, comfortabele en gezonde nieuwbouwwoningen met gegarandeerde energieprestatie.


In de samenwerking worden verschillende oplossingen als het ware in elkaar geschoven tot een concept, waarbij een toekomstbestendige totaaloplossing wordt geboden voor nieuwbouwwoningen. En daar profiteert iedereen van. Architecten bereiken een betere ontwerp- en bouwkwaliteit met een lagere doorlooptijd en dus lagere kosten. De bewoners krijg
en een energiezuinige, comfortabele en gezonde woning tegen lagere kosten. Samen bouwen we dus niet alleen duurzame woningen, maar minstens zo belangrijk ook betaalbare woningen.  


Dit artikel komt uit de Innovatiecatalogus 2019. Lees meer van de Innovatiecatalogus in onze bibliotheek


 


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Toekomstbestendig isoleren

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Dichotomie van maken

15 jun 2023
Architecten worden in theorie opgeleid om door middel van ruimtelijk in¬terventies bij te dragen aan urgente maat¬…
Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV transformeert voormalige raffinaderij Hangzhou Grand Canal

22 mei 2023

Het masterplan van MVRDV en OpenFabric heeft de competitie gewonnen voor de transformatie van het Hangzhou Oil…

Lees verder »
descriptionArtikel

Conceptueel bouwen: sneller, goedkoper en beter volgens IGG Bouweconomie

22 mrt 2023

Volgens onderzoek van IGG Bouweconomie, in opdracht van Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB), is conceptueel bouwen…

Lees verder »
Zo moet het eruit komen te zien aan de Ivoordreef in Utrecht, met hergebruikte gevelpanelen.
descriptionArtikel

Samenwerking cruciaal bij circulair bouwproces in Utrechtse wijk

27 feb 2023
Waarom in afwachting kijken naar de overheid en marktpartijen als je ook zelf het voortouw kunt nemen in het…
Lees verder »
Fietsenstalling 'Stastionsplein' ligt deels onder water. © Aiste Rakauskaite Photography
descriptionArtikel

Fietsenstalling onder water markeert einde vijfjarig wUrck-project

15 feb 2023
De nieuwste fietsenstalling van Amsterdam, een project van wUrck, zit niet alleen deels onder de grond, maar ook…
Lees verder »
Foto: Van Wijnen.
descriptionArtikel

Nieuw warenhuis in gerenoveerd rijksmonument Utrecht

6 feb 2023
Door de ligging in een druk winkelgebied werd de renovatie van een voormalig H&M-winkelpand aan de Oudegracht…
Lees verder »
John de Geus (VORM) en Sander Lijbers (OpenSpace) voor project Fibonacci. © VORM
descriptionArtikel

Bouwproces sneller, transparanter en goedkoper met OpenSpace

17 jan 2023 timer2 min
Met het innovatieve OpenSpace is een bezoek aan de bouwplaats niet meer nodig om de voortgang van een project te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Houten passerelle Zwolle bespaart ruim 70 procent CO2-uitstoot

6 jan 2023 timer3 min
De houten voetgangersbrug over station Zwolle, dat het zuidelijke stadsdeel verbindt met het centrum, krijgt de…
Lees verder »