Artikel

Pleisterwerk dat geluid absorbeert

Goede akoestiek is essentieel voor de beleving en het gebruik van een ruimte. Of het nu gaat om een vergaderruimte, een restaurant, een concertzaal of een woning: in alle gevallen is de geluidsabsorptie bepalend.

Voor een optimaal akoestisch klimaat in de meest uiteenlopende situaties zijn hoogwaardige bouwmaterialen beschikbaar die bovendien het uiterlijk van de ruimte respecteren. Een van de specialisten op dit terrein is Asona, opgericht in 1978, die een grote verscheidenheid aan akoestische materialen voor geluidsabsorptie op de markt heeft gebracht. Behalve op verbetering van het akoestisch klimaat in het algemeen richt Asona zich op het verbeteren van de ruimteakoestiek door het reduceren van de nagalmtijd. 

 

Sonaspray 

Een veel toegepaste methode voor geluidsabsorptie is een gespoten plafond- en wandafwerking op basis van cellulose. Doordat het materiaal wordt gespoten kan het naadloos en snel worden aangebracht en bovendien worden toegepast bij elke vorm plafond of wand, bol, hol of met onregelmatigheden. 

De spray kan in verschillende groftes en diktes worden aangebracht, van 8 mm tot een dikte van 7 centimeter. In twee appartementengebouwen op de Wilhelminapier in Rotterdam heeft Asona een spray aangebracht met een dikte van 16 millimeter over een oppervlak van 1400 vierkante meter. Het levert een geluidsabsorptiewaarde tot aw 0,75 op. Sonaspray is daarnaast condensatie regulerend en beschikbaar in verschillende standaardkleuren. 


 

Sonacoustic PL 

Nieuw op de markt is een naadloze plafond- en wandbekleding met een ongekende akoestische prestatie: een absorptiewaarde van aw 1,0. Dat betekent 100% geluidsabsorptie over een breed frequentiegebied. Daarbij is deze bekleding supersnel te installeren en esthetisch zeer verantwoord. Vormen, kleuren, eigenlijk is alles mogelijk, in een nagenoeg onzichtbare oplossing.

Onlangs voorzag Asona alle plafonds van een woonhuis van Sonacoustic PL, een decoratief, sterk geluidsabsorberend plafond. De afwerking bestaat uit een combinatie van akoestische platen en twee stuclagen, naadloos afgewerkt. Harde vloeren en glazen wanden zorgen voor veel nagalm en dus voor een onaangenaam leefklimaat. 

Sonacoustic PL is niet te onderscheiden van glad pleisterwerk. Het materiaal kan ook op gewelfde plafonds worden aangebracht. Recente projecten zijn de Universiteit van Amsterdam, Carré, Hotel Okura, het Scheepvaarthuis en het Erasmusziekenhuis. 

 

Asona Benelux BV  

www.asona.com 

rob@asona.nl  

06-21263398 

 

Dit artikel verscheen in Stedebouw & Architectuur, thema Renovatie en Herstructurering uit 2017. U kunt dit magazine downloaden in onze bibliotheek.

 

 

Deel dit artikel