Artikel

Design, engineering, productie onder één dak

Een twee-assige computergestuurde (CNC) freesmachine schiet schichtig op en neer. Met een nauwkeurigheid van 0,1 mm bewerkt de machine Ecoboard plaatmateriaal. We zijn op bezoek bij TheNewMakers (TNM) in Delft.

Met TNM-oprichter Pieter Stoutjesdijk lopen we door de fabriek, een voormalige TNO-loods, bevolkt door ICT’ers, productiemedewerkers, houtbewerkers, wetenschappers – alles kris kras door elkaar. Hier produceert TheNewMakers innovatieve en circulaire producten voor de gebouwde omgeving. Design, engineering, productie onder één dak. 


Het gaat goed met TheNewMakers, zegt Stoutjesdijk. “We hebben extra vierkante meters nodig en zijn nu op zoek naar een grotere productieruimte.” Een van de producten die bijdragen aan de groei is een volledig circulaire keuken. In de fabriek staan we voor een showmodel. Opgebouwd uit digitaal geproduceerde modulaire elementen zijn de elementen, inclusief prefab installaties plug & play, ter plekke simpel (met een inbussleutel) te monteren. Alle verbindingen zijn eenvoudig koppelbaar en ontkoppelbaar. “Montage gebeurt soms door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt,” zegt Stoutjesdijk

Losmaakbaarheid 

Een woningcorporatie in het oosten van het land heeft circa honderd keukens aangeschaft. Als flatpacks gaan ze naar hun bestemming. Als zo’n keuken eenmaal staat is-ie vanwege de modulaire opbouw gemakkelijk uit te breiden met nieuwe elementen. En als de keuken uit elkaar gehaald moet worden – belangrijk, want we hebben het over een circulair product – is dat geen punt.  De losmaakbaarheid is optimaal – niet gek, want Stoutjesdijk doceert een dag in de week aan de TU Delft met als specialisatie circulariteit en dan in het bijzonder de losmaakbaarheid van producten. 

Circulaire spreekkamer 

Het nieuwste product van TheNewMakers is een circulaire spreekkamer voor bedrijven. De ruimte wordt – alweer - opgebouwd uit digitaal geproduceerde modulaire componenten. De ICT’ers van TheNewMakers hebben, niet alleen voor dit product, een complete digitale bibliotheek van wanden, daken en puien ontworpen. Een druk op de knop – maar eerst nog even de juiste tools op de CNC freesmachine zetten – en de productie door de machine kan van start. Die tools zijn overigens, net als de aansturingssoftware, een eigen ontwikkeling van Stoutjesdijk en zijn team. “De freesmachine is doorsnee. Met eigen software en tools hebben we ’m zo slim gemaakt dat uit heel Europa hier mensen komen kijken hoe we dat hier fixen.” 

Flexibiliteit is hét selling point  

Die machines zijn het kloppend hart van de onderneming, zegt Stoutjesdijk: “Alles wat we bedenken wordt door een van onze state of the art computergestuurde (CNC)freesmachines gemaakt. Digitale precisie maakt slimme verbindingen mogelijk waardoor het bouwsysteem simpel is te demonteren en op oneindig veel manieren weer kan worden opgebouwd. Vorm, maat en inhoud zijn op de computer eenvoudig te wijzigen, waarna het nieuwe ontwerp direct naar de freesmachine kan worden gestuurd. Voor de machine maakt het helemaal niets uit of er honderd dezelfde platen gefreesd moeten worden of honderd unieke. Flexibiliteit is hét selling point.”

Mass customization  

Stoutjedijk: “Door zelf zoveel mogelijk te ontwikkelen – qua software, qua productietechnieken - verhogen we de flexibiliteit van onze modulaire componenten. Je kunt configuraties van componenten maken die volledig in harmonie zijn met wat je ruimtelijk en functioneel voor ogen hebt. Dat is the next step in de industriële revolutie. Waar het in de eerste industriële revolutie nog draaide om massaproductie, gaat het in de huidige, vierde industriële revolutie om masscustomization, door deeptech digitalisering. En wij zitten met onze aanpak in de frontline van die revolutie,” zegt Stoutjesdijk: “Met de modulariteit van Lego, de slimheid van Tesla en het bestelgemak van Picnic, maken TheNewMakers een circulaire toekomst mogelijk.”

Biobased materialen 

TNM selecteert streng op de herkomst van gebruikte materialen, waarbij de focus ligt opbiobased en waar mogelijk gerecyclede en gifvrije materialen. Een van de basismaterialen waarmee gewerktwordt is ECOboard, geperst van landbouwoverschotten en als grondstof steeds opnieuw te verwerken tot een nieuweplaat. Door het gebruik van natuurlijke materialen ontstaat een gezond binnenklimaat en kunnenbouwstenen na hun levensduur zo de composthoop op.Uiteraard werkt TNM ook graag met hout. Onlangs is een samenwerking met Derix gestart voor de levering van CLT (cross laminatedtimber).

Materialenpaspoort  

TNM producten zijn voorzien van een materialenpaspoort. Je kunt daardoor componenten herleiden en productie en efficiëntie volledig transparant maken. Het paspoort informeert over efficiëntie, zaagsel/afval, en restmateriaal. Het geeft inzicht in de opgeslagen hoeveelheid CO2, en in hoeverre het project daarmee CO2-negatief is. Deze data koppelt TNM direct aan de fysieke onderdelen, door in elk component een NearField Communication (NFC) chip te plaatsen. 

De APP store voor het kantoor 

TheNewMakers ontwikkelde een eigen online3D configurator. “Klanten kunnen daarmee zelf online een ruimte inrichten met de onderdelen en producten uit de  TNM catalogus. Tijdens het configureren maakt deze tool direct de kosten en de milieu-impact zichtbaar. “Het uiteindelijke doel is dat deze online tool gekoppeld wordt aan de digitale productie, waardoor er razendsnel geleverd kan worden. ​Je kunt zo het hele proces op een digitale wijze stroomlijnen vanaf het eerste contact met opdrachtgevers tot en met levering, montage en op termijn terugname.” 

ABN Amro 

Hiervoor is de circulaire spreekkamer genoemd. ABN Amro heeft in diverse vestingen deze kamers inmiddels in gebruik. Het constructiemateriaal van de spreekkamer is Ecoplex, lichtgewicht multiplex. Wanden zijn geïsoleerd met Metisse, gerecyclede spijkerbroeken, en het plafond is afgewerkt met AKO panel gemaakt van petflessen. In het materialenpaspoort van deze circulaire kamer is te zien dat 8,329 Kg CO2 per vierkante meter is opgeslagen. Van het totale materiaalgebruik zit 81 procent in het product, is 9 procent restmateriaal en wordt het gevormde zaagsel (10 procent) weer samengeperst tot pellets. 

Totaalpakket 

Zo’n ruimte kun je koppelen aan de hierboven genoemde circulaire keuken, en is verder ook  in te richten met de circulaire meubels van Fabrikoos, onderdeel van TNM. “​Zo creëren we een complete circulaire werkomgeving. Samen met enkele partners gaan we de circulaire spreekkamer binnenkort als totaaloplossing aanbieden, inclusief audiovisuele apparatuur, zoals beamers, schermen, conferenceattributen, en met circulaire arbo gekeurde bureaustoelen. Waarbij we ook de optie van leasen aanbieden. Product As A Service sluit ook prima aan op onze circulaire strategie.”

Circulaire principes  

 

TheNewMakers benadert elke opgave vanuit circulaire principes: 

 

1. zo weinig mogelijk inbreuk op grondstofgebruik. 

 

2. afvalvrij ontwerpen en bouwen. 

 

3. recyclebaarheid van de gebruikte materialen. 

 

4. flexibele en herbruikbare ontwerpen en producten. 

 

5. rekening houden met de levenscycli van de verschillende onderdelen. 


Dit artikel is verschenen in de Innovatiecatalogus 2020. Lees meer van de Innovatiecatalogus in onze bibliotheek


Deel dit artikel