Artikel

Bouwen, beheren en onderhouden van vastgoed rijp voor disruptie

Ondernemer Kees van Iwaarden is ervan overtuigd dat de traditionele bedrijfstak van bouwen, beheren en onderhouden van vastgoed rijp is voor disruptie. De bedrijfstak kenmerkt zich door veel verschillende spelers, die volop dubbel werk verrichten.

De verschillende partijen verzamelen veel van dezelfde gebouwgerelateerde informatie en slaan dit gefragmenteerd op in eigen softwaresystemen die niet met elkaar communiceren.

Het kan echt veel slimmer en efficiënter 

In 2014 is van Iwaarden gestart met de ontwikkeling van het digitale gebouwdossier verbonden aan een blockchain transactienetwerk. Hiermee is de basis gelegd voor de ontwikkeling van slimme en kostenefficiënte vastgoedprocessen met de inzet van slimme software die gebruikmaakt van centraal opgeslagen gebouwinformatie, aangeleverd door softwaresystemen van verschillende stakeholders, openbare databronnen en sensoren (IoT).  

Van interne procesautomatisering naar ketenproces automatisering 

De grootste uitdaging is om vastgoedeigenaren te laten inzien dat de grootste kansen voor rendementsverbeteringen niet binnen, maar buiten de organisatie liggen, door de focus te leggen op keten-procesautomatisering in plaats van interne procesautomatisering. Hierdoor zal ook de druk toenemen op bestaande softwareleveranciers om hun systemen open te stellen voor datauitwisseling.

Mijn innovatietip voor vastgoedeigenaren 

Als je echt wilt innoveren en jouw organisatie naar the next level wilt brengen, creëer dan een aparte afdeling of bedrijf aan de rand van je organisatie, neem nieuwe mensen aan met de juiste competenties, geef een uitdagende en specifieke opdracht mee en beperk hun creativiteit vooral niet met bestaande procedures, regels en softwaresystemen. 

De toekomst is spannend en veelbelovend 

PropTech wordt steeds relevanter voor de sector en zal bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe disruptieve businessmodellen. De verwachting is dat een aantal grote vastgoedpartijen de komendejaren serieuze stappen zullen gaan maken om te hervormen van investeerders in stenen naar datagedreven technologiebedrijven. 


Dit artikel komt uit de Innovatiecatalogus 2019. Lees meer van de Innovatiecatalogus in onze bibliotheek

Deel dit artikel