Artikel

Samen een gezond binnenklimaat creëren

De ambitie in onze sector is energieneutraal bouwen in 2020. Opdrachtgevers willen comfortabel en duurzaam wonen en werken. Integrale installatieconcepten zijn het antwoord op de separate oplossingen die tot nu toe worden geboden voor het binnenklimaat. Dit vraagt om samenwerking met andere bouwpartners.

“Om te komen tot een toekomstbestendige gebouwde omgeving zijn integrale installatieconcepten nodig. Dit vraagt om nauwe samenwerking binnen de bouwketen.” Aan het woord is Gert Mulderij, algemeen directeur van Systemair B.V. in Nederland. “Bouwpartners en opdrachtgevers wenden zich steeds vaker tot ons om mee te denken over oplossingen. Een logische stap, omdat bij ons de meeste innovatie plaatsvindt.Wij hebben dus de kennis in huis. 

Over Systemair

Bevlogen vertelt Mulderij over het belang van gezonde luchtkwaliteit. “Een gezond binnenklimaat levert een belangrijke bijdrage aan ons welbevinden. Tegelijkertijd is dit een van de grootste uitdagingen bij energieneutraal bouwen. Met onze kennis en ervaring zijn we in staat om ook voor de meest complexe klimaattechnische systemen een eenvoudige, effectieve systeemoplossing te bieden. Dat betekent echter niet dat u alleen bij Systemair terecht kunt voor de grote en complexe projecten. We staan onze klanten graag bij elk type projectterzijde. 


Systemair is fabrikant en leverancier van het meest complete én meest flexibele assortiment van Europa als het gaat om ventilatie en klimaatbeheersing. Het bedrijf draagt specifieke oplossingen aan voor de werksegmenten utiliteit, gezondheidszorg, scholen, data center cooling, marine & offshore, parkeergarages en industrie. Zowel voor nieuwbouwprojecten als voor renovatie en upgrading.Kernwaarden van Systemair zijn kwaliteit, beschikbaarheid en leverbetrouwbaarheid. Door het belang van onze klant voorop te zetten kunnen we de meest efficiënte en behulpzame partner zijn op het gebied van binnenluchtkwaliteit.Systemair B.V. in Nederland is onderdeel van de beursgenoteerde onderneming Systemair met vestigingen in meer dan 50 landen wereldwijd.

Wat is een gezond binnenklimaat? 

Dat is volgens Mulderij nog niet zo eenvoudig te formuleren. “Er zijn diverse factoren van invloed op het binnenklimaat, waardoor het lastig is om uit te drukken wat we er precies mee bedoelen. We moeten in ieder geval rekening houden met alle parameters die onze zintuigen kunnen beïnvloeden, denk hierbij aan luchtkwaliteit, temperatuur, vochtigheid, akoestiek, licht en uitzicht. Al deze factoren samen bepalen een (werk)omgeving en zijn van belang om op het juiste niveau te blijven presteren en een gezond klimaat te creëren.  


Maar misschien is
nog wel belangrijker dat we rekening houden met de verschillende behoeften van mensen en wat zij als goed klimaat beschouwen. Zelf invloed hebben op het klimaat in een ruimte, individuele regelbaarheid, is erg belangrijk.Systemair biedt betrouwbare systeemoplossingen voor het ontwerpen, installeren, onderhouden en beheren van klimaattechnische installaties. Wij delen onze kennis met de branche om vanuit gezamenlijk vertrouwen voor iedere specifieke situatie tot de gewenste prestaties te komen.

Kennisoverdracht 

“Wij krijgen steeds meer vragen uit de markt”, vervolgt Mulderij. “Bijvoorbeeld welke wetten van toepassing zijn bij het plaatsen van nieuwe of het renoveren van gebruikte luchtbehandelingsinstallaties. Daarom proberen we onze kennis uit te dragen naar de markt en aan te sluiten op deze vragen met informatie over de Energy Efficiency Directive (EED en de Energy Performance Building Directive (EPBD). Gebouwen moeten op termijn een bepaald energielabel hebben. Dit moet voor 2023 effectief worden. 

By your side, from concept to completion 

Naast energiezuinige ventilatoren, luchtverdelings- en brandbeveiligingsproducten, compacte warmteterugwinunits en standaard luchtbehandelingsunits levert Systemair ook modulaire luchtbehandelingsunits die volledig conform de wens van de klant geproduceerd worden. Mulderij: “Met dit zeer complete en flexibele assortiment in ventilatie en klimaatbeheersing zijn we in staat om te ontzorgen. Vanuit gezamenlijk vertrouwen creëren we voor iedere specifieke situatie het gewenste binnenklimaat. Wij staan u graag terzijde, van ontwerpfase tot oplevering, van concept tot realisatie.”


Dit was een artikel uit de Innovatiecatalogus 2019. Lees meer van de Innovatiecatalogus in onze bibliotheek

Deel dit artikel