Artikel

Door slimme verlichting is Texel in 2020 energieneutraal

De uitdaging voor Texel is om in 2020 energieneutraal te zijn met aandacht voor nachtelijke duisternis, energiereductie en een hogere hemelhelderheid. Het doel is om met openbare verlichting tweederde te besparen op energieverbruik van openbare verlichting en de resterende energie duurzaam op te wekken.

Om de doelstelling te halen is in 2009 gestart met het vervangen van de oude verlichting door led. Dit jaar is dit project afgerond, met financiële hulp van onder meer het Waddenfonds en de provincie Noord-Holland. Voorts hanteert de gemeente het principe licht op maat: op het eiland laat men niet meer onnodig het licht branden, ook op die manier wordt energie bespaard. Licht brandt alleen als daar behoefte aan is.


Duisternis als kernwaarde

Het project Slim Verlicht op Texel betekent donker waar het kan, licht waar het moet. Texel omarmt duisternis als zogeheten kernwaarde. De volledige vernieuwing van de gehele openbare verlichting is er het gevolg van. Zo zijn alle lichtmasten van de gemeente van ledverlichting voorzien. Dit leidt tot een enorme energiebesparing. Texel is daarmee hard op weg om de allereerste energieneutrale gemeente van Nederland te worden.

 

Zeven jaar geleden startte de gemeente met het aanpassen van het beleid rond openbare verlichting, in november 2012 keurde de gemeenteraad de nieuwe plannen goed. Ingenieursbureau Tauw werd geselecteerd om de plannen uit te voeren aan de hand van een geïntegreerd contract (EC&M) waarin ook het onderhoud voor vijftien jaar is geregeld.


Inspiratie Award

In 2016 zijn alle plannen uitgevoerd. Texel fungeert als voorbeeld voor veel andere nederlandse gemeenten. Maar zelfs door Zuid-Korea is belangstelling getoond. Het project op Texel is één van de inzendingen voor de Inspiratie Award. Deze prijs wordt op 17 november op het Ruimte en Licht Festival uitgereikt aan de meet inspirerende productinnovatie, nieuwe vorm van aanbesteden, innovatieve vorm van samenwerking of bijzondere project.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel