Project

Architect ontwerpt drijvend plein met onderzeeërtechnologie

Carlo Ratti Associati heeft het ontwerp van een masterplan voor de Currie Park waterkant in West Palm Beach, Florida, onthuld. Het plan toont ons een uniek, drijvend plein middenin een lagune dat is ontwikkeld met dezelfde technologie waar onderzeeërs mee worden gebouwd.

Het masterplan transformeert een braakliggend terrein van 19 hectare aan de kust van Lake Worth Lagoon, een kanaal dat de steden West Palm Beach en Palm Beach scheidt, naar een complex voor wonen, retail en ontspanning.

Plein als onderzeeër

Het complex verbindt beide steden door een gezamenlijke, groene toegangsweg. Vanaf dit pad lopen bezoekers direct de lagune in, waar een drijvend plein wordt gerealiseerd dat half onderwater ligt. Het plein blijft drijvende door responsieve luchtkamers, dezelfde die worden gebruikt in onderzeeërs, zodat op basis van het aantal bezoekers van het plein water wordt opgenomen of wordt afgestaan. Op het plein worden diverse faciliteiten gerealiseerd: een organisch restaurant, een zwembad, een auditorium en een waterplein.


Water en architectuur

Met het plein wil Carlo Ratti Associati de steden verbinden met ‘de natuurlijke elementen’, maar belangrijker nog: “Het project toont hoe een nieuwe technologie ons in staat stelt de relatie tussen architectuur en water op radicale wijze te herdefiniëren,” aldus Carlo Ratti. “Door architectuur ontstaan gebouwen meestal als losse, autonome entiteiten, maar in dit geval wordt het water ‘bewoond’ door het plein, alsof het er uitgesneden is.”Het plan omvat verder een uitgebreid stadspark, nieuwe woontorens, een verhoogd zwembad met uitzicht over de zee en een winkelgebied met organische restaurants en cafés. Ook wordt de waterkant omgevormd, bijvoorbeeld door een parkeerplaats te transformeren in een glooiend terrein zodat bezoekers kunnen genieten van een uitzicht over het nieuwe gebied.

Deel dit artikel