Project

Uniek vogelperspectief door houten achtbaanuitkijktoren

Ooit het pad van een achtbaan ter voet willen afleggen? Op de nieuwe uitkijktoren Sky Walk in het Tsjechische Dolní Morava doet men precies dat. Het 55 meter hoge houten pad slingert de lucht in en biedt zo vanaf ieder punt uitzicht op het omringende bergmassief.

Sprookjesachtig

De Sky Walk is gebouwd op 1.116 meter boven zeeniveau, nabij het bovenste station van stoellift Sněžník. Vanaf daar wandelt men nog een 55 meter omhoog op een houten pad, dat ook toegankelijk is voor rolstoelen en mindervaliden. Eenmaal boven kan men, met wat lef, liggen op een net dat in een kromming van de houten structuur gespannen is. Ook is er een 101 meter lange glijbaan om snel af te dalen.
 

Bovenin kan men op een net liggen en naar beneden kijken.

Op het hoogste punt geniet men van een breed uitzicht, op onder meer de rivier Morava en in de verte het Hrubý Jeseník gebergte en het Reuzengebergte. Maar ook de toren zelf, gezien vanaf de basis of op willekeurige punten vanaf het pad, is het aanschouwen waard, met name in winterse sferen. 


 
Van onderaf gezien is de Sky Walk een sprookjesachtige verschijning.

Onderscheidend bouwwerk

Het constructieproces was zowel uitdagend als angstaanjagend, aldus Radek Ondruch van ontwerper en leverancier Taros Nova. Het transporteren van al het materiaal naar ruw terrein op 1.185 meter hoogte, maar ook het grote verschil in weersomstandigheden (bloedheet beneden in de vallei en ijskoud aan de top) bemoeilijkte het bouwproces.


Sky Walk biedt uitzicht op het omringende gebergte.


Zdeněk Fránek van
Franek Architects ziet de Sky Walk als een onderscheidende constructie, ten opzichte van gebouwen van gelijke hoogte. “Er zijn meerdere constructies met dezelfde hoogte, maar die van ons neemt een abstracte vorm aan van een nachtvlinder wiens pad ogenschijnlijk chaotisch is. Het creëert een nieuw soort ervaring die men doet realiseren hoe klein ze eigenlijk zijn in de boezem van de natuur.”


De Sky Walk is opgeleverd op 30 oktober 2015. Meer informatie over de toren, bijvoorbeeld bezoekersinformatie,
vindt u hier .
Foto's door Jakub Skokan, Martin Tůma van BoysPlayNice.

Deel dit artikel