Project

Cultuurhistorische Philipswijk fraai gerenoveerd

KAW architecten heeft het oostelijke deel van het Tuindorp in Eindhoven, dat eind jaren twintig gebouwd werd voor de arbeiders van Philips, vernieuwd met behoud van haar cultuurhistorische karakter.

Waar eerst 50 vooroorlogse huur-gezinswoningen stonden in de Tivoli-buurt, komen nu dus 63 nieuwe woningen terug. Ruim een derde van deze huurwoningen heeft de opdrachtgever, woningcorporatie Woonbedrijf, verhuurd aan de oude bewoners uit de wijk, andere mensen uit Tivoli en mensen die anderszins een band hebben met de wijk. Zo kunnen zij in hun vertrouwde buurtje blijven.

Levensloopbestendig

De nieuwbouw betreft een aantal levensloopbestendige woningen die gelijkvloers zijn met een badkamer en slaapkamer op begane grond, boven- en benedenappartementen en een beperkt aantal gezinswoningen. Ook is er plaats voor jongeren. De woningen zijn allemaal sociale huur, goed betaalbaar en liggen rondom een gemeenschappelijke binnentuin. Hier is gekozen voor een overgang van privé naar semi-openbaar. Zo krijgen de woningen een eigen terras en is de buitenberging zo gepositioneerd dat er zowel een relatie met de binnentuin is, maar toch ook voldoende beschutting & privacy. Ook hierover dachten de (toekomstige) bewoners mee. KAW heeft zich laten inspireren door met bewoners verschillende hofjes te bezoeken.


Beeld: KAW Architecten

Duurzaamheid

Het ontwerp van de nieuwe woningen past goed bij het cultuurhistorische karakter van de wijk. Zo komen de twee oude en klassieke poortgebouwen terug in het nieuwe ontwerp. Het verkruimelde metselwerk van de oude poorten gaat dienen als fundering voor de parkeerplaatsen. Ook de kozijnen en voordeuren van de oude huurwoningen, die in 2018 werden gesloopt, worden hergebruikt. De nieuwbouw is verder gasloos en zeer duurzaam met energielabel A++.


De woningen zijn in opdracht van Woonbedrijf ontwikkeld en worden gebouwd door bouwbedrijf Van Montfort. Het wijkje is naar verwachting in het voorjaar van 2020 klaar. 
Voor meer info, kijk hier.


Auteur: Bas Goedvolk

Deel dit artikel