Project

Idyllisch aquacentrum midden in Franse Alpen

Sneeuw en zwemmen. De twee worden niet vaak in één zin genoemd, maar in het Franse skioord Courchevel komen ze sinds 2015 samen. Op een plateau pal naast de Alpen is een aquacentrum gebouwd, haast onzichtbaar door de architectonische integratie in het witte landschap.

Foto's door Aldo Amoretti
 

Het aquacentrum is gebouwd tussen de gebieden Courchevel 1650 en Courchevel 1850, in het departement Savoie. Door zijn unieke ligging heeft het centrum aan de ene kant uitzicht op een vallei en aan de andere kant op de Alpen. Maar ook het gebouw zelf is iets om naar uit te kijken.
 

Open structuur

Het eerste dat opvalt, is de gebogen dakconstructie. Deze laat zich leiden door de topografie van de omgeving en rijst slechts minimaal op uit het oppervlak. De binnenruimtes zijn dan ook deels ondergronds gebouwd. De open structuur laat een ruime glazen gevel toe, en ook openingen in het houten en glazen dak, waardoor het interieur geniet van veel zonlicht.
 

Het interieur van Aquamotion.


Het centrum is opgedeeld in twee onderdelen, ontspanning en amusement, die verdeeld zijn over twee verdiepingen. Transparantie stond centraal in het ontwerp, zo geeft architect Auer Weber aan. Dit wordt duidelijk gereflecteerd in de open zalen met minimalistische steunpilaren, een egaal wit plafond met fraaie openingen en veel ramen.
 

Faciliteiten

Bezoekers worden in de lobby verwelkomd door helder zicht op de zwembaden, met daarin diverse faciliteiten: een 30 meter lange glijbaan, een 100 meter lange wildwaterbaan, een duikbad en een lagune. Ook is er een fraai buitenzwembad met tribune.
 

Het buitenzwembad van Aquamotion.


In de ontspanningsruimte op de eerste verdieping vindt men ook meerdere faciliteiten. Bijvoorbeeld een grot met zoutwaterbad, een massagecentrum, saunavoorzieningen, Turkse baden en een koud buitenbad. Tevens is er een snackbar en restaurant gevestigd op deze verdieping, met uitzicht op de noordelijke bergen.

Deel dit artikel