Project

Herinrichting station Alkmaar verbindt de stad

De vernieuwing van station Alkmaar is in volle gang. Op 31 januari en 1 februari wordt de staalconstructie voor de nieuwe traverse met perronopgangen over de sporen op zijn plek gehesen. Ook de roltrappen en liftschachten worden dit weekend op hun plek gezet.

Stationsvernieuwing Alkmaar

Door de stationsvernieuwing van Alkmaar wordt de centrum- en Bergerhofzijde van de stad aan elkaar verbonden met een brede traverse. Architect VenhoevenCS architecture+urbanism maakt gebruik van hout, glas en metaal voor een natuurlijke uitstraling met veel licht. Verder maken de roltrappen en liften het station toegankelijk, komt er een nieuwe fietsenstalling en deelt NS het winkel- en voorzieningenaanbod beter in. 
 

Eind 2015 is het station klaar. De reizigerstunnel wordt dan afgesloten.
 

Bezichtiging werkzaamheden

Op zaterdag 31 januari wordt de traverse in drie delen op zijn plek gehesen. Aannemer Strukton gebruikt daarvoor twee hoge kranen aan weerszijden van het station. Tijdens de werkzaamheden wordt één van de kranen uitgeschoven tot een hoogte van ruim 90 meter. Het zwaarste deel van de traverse weegt 116 ton en is 30 meter lang. Het inhijsen kan van 09:30 uur tot 11:00 uur van dichtbij worden gevolgd door belangstellenden. Er zijn speciale 'kijkzones' ingericht.

 

Deel dit artikel