Project

ODA New York onthult multidimensionale woontorens

Architectenbureau ODA New York heeft een ontwerp onthuld van drie woontorens, genaamd 416-420 Kent, die de waterkant in de New Yorkse wijk Williamsburg weer leefbaar en groen moet maken.

Multidimensionale gevel

Het betreft een complex van 800.000m2 aan woonruimte met in totaal 857 appartementen, waarvan 20 procent toegankelijk zal zijn voor lage inkomens. Iedere toren krijgt 22 verdiepingen en wordt voorzien van een transparante, glazen gevel.Een bijzonder architecturaal detail van de torens is de manier waarop de hoekappartementen zijn geïntegreerd. Omdat deze appartementen het meest gewild zijn, heeft ODA New York twee spiegelende plattegronden gemaakt waardoor de torens ‘multidimensionale gevels’ krijgen en dus op veel locaties nieuwe hoeken ontstaan. Daardoor wordt 80 procent van alle woonruimtes een hoekappartement.
 

Betaalbare luxe

In het plan is veel groen opgenomen. Zo krijgen bewoners privéterrassen, maar ook toegang tot openbaar groen. In totaal is er 77.000m2 aan groene ruimte in het ontwerp. De drie torens bieden uitzicht op de Williamsburg Bridge, de East River en het centrum van Manhattan.


Woontorens Williamsburg door ODA New York.


Het doel van ODA New York is om de verloederde buurten van de stad weer leefbaar te maken, met name door ‘luxeartikelen’ als groene ruimtes en een gevoel van saamhorigheid als uitgangspunten te nemen in nieuwe ontwerpen. De waterkant van de wijk Williamsburg, voorheen een industrieel gebied maar inmiddels grotendeels verlaten, is hier bij uitstek geschikt voor. 

Deel dit artikel