Project

Licht verhoogt leefbaarheid wijk Rotterdam

Donkere doorgangen, verscholen vestibules en heerlijke hangplekken, de wijk Zevenkamp in Rotterdam zat er vol mee. Woningcorporatie Vestia nam het heft in eigen handen en ging op zoek naar een oplossing die de veiligheid van haar huurders zou verhogen. John Meijer van Slagboom Vlaardingen ontwierp dynamische LED applicaties om de gevarenzones binnen de wijk onder de aandacht te brengen. Deze slimme LED oplossingen werden ontwikkeld en geïnstalleerd door Livingprojects.

   

Aandachtsgebieden

“De reacties uit de wijk zijn zeer positief,” vertelt Meijer. “Slecht verlichte trappenhuizen en onoverzichtelijke doorgangen zijn vaak de ideale broedplaatsen voor illegale praktijken. Vestia constateerde op een aantal plekken in de wijk duidelijke gevarenzones. Gebieden waar bewoners vooral in het donker, liever niet langs wilden lopen.” Meijer ontwierp voor iedere gevarenzone een andere lichtoplossing. “Ieder installatie is zo ontworpen dat de bewuste plekken vanaf de naastgelegen doorgaande weg, het winkelcentrum of vanaf een parkeerplek goed te zien zijn. Door het gebruik van gekleurd en dynamisch licht wordt de aandacht van voorbijgangers automatisch naar de gangetjes getrokken.”  

Veilig en vrolijk

Naast de verhoging van de veiligheid, geven de lichtinstallaties ook een nieuwe impuls aan de wijk. Straten die eerst als saai en grauw aandeden komen nu vrolijk en kleurrijk over. “Na oplevering van een project zie je bewoners regelmatig even stoppen om de installatie te bekijken of samen een praatje maken bij de installatie.” Aan één van de installaties voegde Meijer een bijzonder vrolijke noot toe. “Twee doorgangen op de Zevenkampsering zijn ieder voorzien van acht lachspiegels. Omringd door gekleurde ledlijnen geeft het een zeer grappig effect. Maar goed, omdat niet iedereen dezelfde humor heeft, hebben we de spiegels voor de zekerheid wel gemonteerd in ‘hufterproof’ stalen bakken,” grapt Meijer.  

Hufterproof

Dat het hufterproof maken van de openbare lichtinstallaties een noodzakelijk kwaad is, ligt voor de hand. Echter bij het laatste project, een dynamische RGB lichtkoker in het midden van een trappenhuis, leverde dit juist een creatieve bijdrage aan het eindresultaat. “Aanvankelijk had ik de lichtkoker ontworpen als een transparante cilinder. Maar bij nader inzien deed de koker dan wel heel erg denken aan een brandweerpaal, wat ongetwijfeld gevaarlijke situaties zou creëren. In overleg met de engineers van Livingprojects is er toen gekozen voor een rechthoekige stalen constructie, waarbij er in een speels patroon ‘bubbles’ uit het staal zijn geperforeerd.”

 

Lichtbeleving tijdens de Week van de Openbare Ruimte

Met het volgende project op de werkbanken van Livingprojects is het succes van het zogenaamde ‘Livability Lighting’ zeker nog niet ten einde. “We zullen met het succesvoorbeeld van Vestia in Zevenkamp andere partijen stimuleren om probleemgebieden vanuit een ander, verlicht perspectief te bekijken,” aldus Meijer. De rol die verlichting kan spelen bij het leefbaar en veilig maken van stadswijken, is ook onderwerp van de sessie  Van ‘functie van licht’ naar ‘lichtbeleving op maat’, tijdens de themadag Licht van de Week van de Openbare Ruimte, op woensdag 9 april. Enkele vragen die worden besproken: Hoe geven we in 2030 vorm aan ruimtelijke avondbeleving, veiligheid en andere sociale, immateriële licht-aspecten? 

 

Licht in binnenstedelijk gebied

In een binnenstedelijke omgeving roept iedereen om aandacht: reclame, etalages, entrees, gevels, bewegwijzering. Het hoogste lichtniveau bepaalt contrastniveau en de dynamische verlichting is binnen het huidige spectrum erg dominant (en daarom ook gewild). Hoe brengen we balans en hiërarchie in de 3 dimensionale omgeving? Zullen we in de nieuwe OVL toekomst een coördinatie nodig hebben om een hiërarchie tussen informatie en commercie aan te brengen? En zo ja, bij wie ligt die taak?

Binnen deze discussie hoort ook de vraag hoe onze beleving van een prettige, veilige ruimte wordt bepaald. De discussie over hoe we onze omgeving in de avond ervaren wordt nu gestuurd door de discussie over veiligheid, waarbij sensortechnologie, en moderne cameratechnieken onze omgeving steeds dynamischer maken.

De insteek van deze discussie is nu defensief, en zorgt ervoor dat onze waarden verschuiven: onze privacy wordt steeds minder waard ten opzichte van ons gevoel van veiligheid en controle. Hoe ziet de toekomst eruit als we de discussie op deze wijze blijven voeren? En hoe anders zou het zijn als we de discussie vanuit een visie op de gewenste positieve avondbeleving?

 

Bent u in uw dagelijks werk bezig met deze vragen?  Schrijf u dan direct in voor de themadag Licht van de Week van de Openbare Ruimte, op 9 april te Putten. Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel