Project

Eerste amfibische huis op rivier Theems

Uitzicht op het water is één van de meest gewilde eigenschappen van een huis, maar dit dikwijls met een gevaar; overstroming. Baca Architects lost dit op met het amfibische huis Formosa, dat bij overstroming opstijgt door een scheepswerfachtige fundering.

Het betreft de eerste amfibische woning in Engeland, ontworpen door oprichters Richard Coutts en Robert Barker van Baca Architects. Formosa is gerealiseerd op een eiland in het midden van de rivier Theems in Marlow, Buckinghamshire, een locatie waar overstromingen een reële dreiging zijn.
 

Hoe werkt het?

De woning rust op een fundatie die binnen zijn structuur kan stijgen en dalen, soortgelijk aan een drijvend dok. Zodra er water in de ondergrondse structuur stroomt, bijvoorbeeld door een overstroming, wordt de fundatie omhoog gedreven en zal het huis drijven. Dit kan tot een hoogte van 2,7 meter. De woning zit vast aan vier palen zodat hij niet wegdrijft op het hoogste punt.


Volgens Baca Architects is deze oplossing een doorbraak voor de Britse architectuur, waarin al enige tijd wordt gezocht naar een oplossing voor interieuroverstromingen. Als extra voorzorg is er ook een tuin voor de woning geplant die waterdoorlatend is. De woning ligt maar een kleine tien meter van de oever van de rivier af.


Om het drijvende mechanisme te onderhouden, wordt eens in de vijf jaar water in de dok gepompt om het huis artificieel te laten drijven. Leidingen en dergelijken zijn in flexibele pijpen geïnstalleerd, zodat deze mee kunnen bewegen tijdens het stijgen en dalen.
 

Aquatecture

Baca Architects zijn gespecialiseerd in waterarchitectuur en overstromingsoplossingen. Barker, Coutts en RIBA hebben recent het boek Aquatecture: Buildings and cities designed to live and work with water uitgegeven, waarin ze hun ervaringen en kennis over ontwerpen in waterrijke gebieden delen. Ook tonen ze hoe water ingezet kan worden om architectuur en ontwerp te versterken.


U kunt het boek hier bestellen
.

Deel dit artikel