Het schoolgebouw als inspirerend landschap

dinsdag 25 februari 2020
timer 3 min
Voor de nieuwbouw van het Huygens College in Heerhugowaard is ruim de tijd genomen. Dat is er aan af te zien: volgens een goed doordacht plan is een licht en inspirerend gebouw verrezen dat door iedereen wordt omarmd.

Het moet prettig schoolgaan zijn voor de leerlingen havo, vwo en vmbo in Heerhugowaard. Het nieuwe Huygens College, locatie Middenweg, heeft een vrolijk, open en uitnodigend karakter. Dat begint al op het grote schoolplein, waar eilandjes zijn gecreëerd voor leerlingen om in de pauze te relaxen.

Zitten op een dijkje

Grote raampartijen in de aula zorgen voor veel licht en door het gebrek aan obstakels kun je alle kanten opkijken. De vlakke vinylvloeren strekken zich als een loper uit. Doordat de gangen niet volgens een strakke geometrie zijn aangelegd, maar schuin, rond en met haakse bochten, heeft het gebouw een fantasierijk karakter. De bollenvelden, duinen en dijken stonden hiervoor model. Zelfs in het plafond herken je de hoekige lijnen van de verkaveling, die de Noord-Hollandse polders hebben gevormd.


Lockers en schuin aflopende kastjes zorgen voor rustpunten in dit landschap: dat zijn volgens de architect de ‘dijken’ waar leerlingen even kunnen aanlanden. De vinylvloer loopt over de lockers heen, waardoor de gebruiker wordt aangespoord om erop te gaan zitten, inderdaad, zoals op een dijkje. “We wilden vloer en wand bij elkaar brengen in een harmonieus geheel”, zegt Marc de Rooij van BRT Architecten. “Door veel schuine en ronde vormen toe te passen, ook in de overgang van vloer naar wand, creëer je dynamiek en onderscheidende plekken. In de gangen loopt de vloer zelfs door in de lambrisering. Dat heeft ook een beschermende functie: de wanden zullen minder snel vervuilen en beschadigd raken.”


Foto: Michael van Oosten

Logische routing

Het gebouw is ruwweg op te delen in twee vleugels, een onderwijsvleugel en een ondersteunende vleugel, in het midden verenigd door de aula. Het totale oppervlak bedraagt 7.300 m2 inclusief twee gymzalen. Volgens rector Henk Klaassen is de vanzelfsprekende routing een opvallende eigenschap van het gebouw: leerlingen hebben geen enkele moeite hun weg te vinden. Hij wijst op de gekleurde banen in de vloer, die zich als een rivier door het gebouw slingeren. Ook heeft elk klaslokaal een duidelijke nummering met een kleurtje; die verschilt per verdieping zodat je altijd weet waar je bent.

Gesamtkunst

Voor de bouw van het Huygens College sloegen gemeente, schoolbestuur, aannemer Dijkstra Draisma en architectenbureau BRT de handen ineen. Adviesbureau ICS speelde een belangrijke rol bij de aanbesteding en bij de opstelling van het programma van eisen. Klaassen: “We streefden naar een ruime, lichte school met een opgeruimd, fris karakter, waarin het persoonlijke contact tussen leerlingen en docenten bevorderd zou worden. Met BRT Architecten hebben we een moodboard ontwikkeld. Zo ontdekten we dat het landschap van onze provincie veel inspiratie biedt.”


Architect Marc de Rooij deelt dat enthousiasme. Volgens hem is het project een ‘Gesamtkunstwerk’: een ontwerp dat één geheel is, van het schoolplein tot het interieur en van het meubilair tot de huisstijl. Ook vloerenbedrijf Van der Laan leverde vakwerk, vindt Klaassen: “Het was voor hen een prachtige klus, omdat dit geen kwestie was van strekkende meters maar een kunstzinnige uitdaging. Heel decoratief zijn de gele driehoeken in de aula. Die verwijzen naar de wiskundige vormen van Christiaan Huygens naar wie de school vernoemd is, maar ze lijken ook op zonnestralen.”


Foto: Michael van Oosten

Auteur: Bas Goedvolk

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Het schoolgebouw als inspirerend landschap

Foto: Michael van Oosten

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »