Aquaduct Drachtsterweg Leeuwarden duurzaam aanbesteed

zondag 24 februari 2013
timer 3 min
Het project Drachtsterweg en omgeving, onderdeel van Leeuwarden Vrij-Baan, is duurzaam aanbesteed na een succesvolle pilot van de in ontwikkeling zijnde meetmethode BREEAM NL-Infra. Dit systeem wordt door de Dutch Green Building Council in samenwerking met de GWW-sector ontwikkeld om duurzaamheid in infrastructurele projecten meetbaar te maken.

De aanpassing van de Drachtsterweg is onderdeel van het programma ‘Leeuwarden Vrij-Baan’, dat de Friese hoofdstad beter bereikbaar moet maken. Voor het project werkte Royal HaskoningDHV in de aanbestedingsprocedure nauw samen met de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden. Royal HaskoningDHV heeft specialisten op verschillende duurzaamheidsaspecten samen met de technische mensen van de opdrachtgever laten kijken naar mogelijkheden voor verduurzaming. Daarnaast adviseerde Royal HaskoningDHV over de implementatie van BREEAM-NL Infra bij het project.
 
 

Eenduidige aanpak duurzaamheid


BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assesment Method, en is ontwikkeld door het Building research Establishment, een Engelse onderzoekinstantie die vergelijkbaar is met TNO. Het refereert aan bestaande instrumenten en best practices, waardoor het een nieuw keurmerk is dat huidige initiatieven versterkt. BREEAM NL-Infra wordt sinds vorig jaar ontwikkeld op verzoek van de Dutch Green Building Council (DGBC) door diverse partijen in de GWW-sector. Het systeem geeft duidelijke criteria over o.a. duurzaamheid op de bouwplaats, MVO in de keten, sociale veiligheid, energiezuinige installaties, luchtkwaliteit, de milieu-impact van materialen en CO2-reductie. Lodder: ‘De infrasector wil duurzaam ondernemen, maar de meetmethode om dat inzichtelijk te maken was nog onvoldoende aanwezig.
 

Met de conceptversie van BREEAM-NL Infra is onder begeleiding van Royal HaskoningDHV een globale toets uitgevoerd om te bekijken hoe duurzaam de weg gaat worden. Ook gaf het instrument handvatten om de aanbestedingscontracten verder aan te scherpen op een aantal duurzaamheidsaspecten.


Hergebruik materiaal

Anke Lodder, projectleider energie en duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV, ziet het project als voorbeeld hoe duurzaamheid concreet wordt gemaakt. ‘In de infrasector is de ambitie om duurzaamheid toe te passen groot, maar de sector worstelt er mee hoe dit concreet gemaakt kan worden. Bij de Drachtsterweg zijn we daar goed in geslaagd, mede door de toepassing van de conceptversie van BREEAM-NL Infra.’

 
Zo wordt een onderdoorgang voor een sloepenroute voorzien van een natuurvriendelijke oever, bestaat de aanplant uit inheemse soorten bomen en planten, wordt toepassing van hergebruikt materiaal voorgeschreven en komt er een zonne-eiland om energie op te wekken. Lodder constateert dat vooral het benoemen van concrete maatregelen enthousiast maakt om duurzaamheid toe te passen: ‘Zowel het projectteam als de opdrachtgever droegen concrete ideeën aan en bleven kritische vragen stellen. Dat leidt tot draagvlak en een beter eindresultaat.’

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Aquaduct Drachtsterweg Leeuwarden duurzaam aanbesteed

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »