Project

Slingerend wandelpad brengt toerist bij verborgen natuur

De prachtige omgevingen bij de Paiva rivier in Portugal, voorheen haast onbereikbaar door het ruige landschap, is door het slingerende houten wandelpad van architect Trimetrica toegankelijk gemaakt. De Paiva Walkways zijn 8,7 km lang en bestaan uit rechte wandelpaden, hangbruggen en steile trappen.

Onbereikbaar wordt bereikbaar

Ieder onderdeel van de uitgestrekte houten paden biedt uitzicht over de Paiva rivier en de omliggende kliffen, rotsformaties en bossen, mede door strategisch geplaatst balkons. Het pad volgt de 110 km lange rivier, die door verscheidene landschappen en gemeentes meandert, langs een route van 8,7 km aan de linkeroever.


Het project vloeit voort uit een competitie die in 2010 werd georganiseerd door de gemeente Arouca. Het idee achter het project was om voorheen per voet onbereikbare locaties in het natuurgebied bereikbaar te maken. Behoud van de natuur en een gevoel van veiligheid waren dan ook pijlers van het project.


Foto door João Martins
 

Geïntegreerd in de natuur

Trimetrica won de competitie met de Paiva Walkways, een pad bestaande uit diverse houten constructies die de bezoeker leidt langs kliffen, bossen, watervallen, kwartskristallen en enkele uitgestorven diersoorten van Europa, telkens met de rivier nabij. Het wandelpad is zo geconstrueerd dat de onderdelen elkaar stapsgewijs afwisselen.


De architect koos voor hout als materiaal om de constructie zo goed mogelijk in de omgeving te passen. Tijdens de bouw werd zorgvuldig gekeken naar hoe elk onderdeel – paden, trappen en bruggen – naadloos in elkaar overlopen. Daarbij is vooral gebruik gemaakt van de omgeving om de constructie te verstevigen. 


Foto door Tiago Martins

Deel dit artikel