Project

Struinbos: Mix tussen traditioneel en natuurlijk spelen

Het verschil tussen traditioneel en natuurlijk spelen is kinderen om het even. Zij willen gewoon een leuke en uitdagende speelplek. Aan ontwerpers en leveranciers om dit voor elkaar te krijgen. Het struinbos is het Elsbroekpark in Hillegom is een mooi voorbeeld van een goede mix tussen natuurlijk en traditioneel spelen.

 

Het struinbos in Hillegom is een speelplek met zowel traditionele speelobjecten als natuurlijke elementen. Het project is een samenwerking tussen Kinderland, het bedrijf dat de speeltoestellen leverde, en ontwerper Eric Douma, die het natuurlijke speelelement toevoegde. Ook montagebedrijf HvR Speeltotaal Veenendaal BV droeg bij aan het project, op het gebied van grondwerk en montage.
 

Wadi

Het project begon met het graven van een wadi: een grote greppel, slingerend tussen de bomen door. Bij regen verzamelt het water zich in deze wadi, waardoor die een extra speeldimensie krijgt. Bij droog weer staat er geen water in en kan de greppel op een andere manier bespeeld worden. Op en rond de wadi zijn diverse avontuurlijke spelaanleidingen geplaatst waardoor kinderen met veel fantasie hun avonturen kunnen beleven. Door het planten van extra struiken tussen de bomen wordt de kinderen de gelegenheid geboden door het struikgewas te struinen.
 

Groene oase in grijze omgeving

Een ander voorbeeld is de gemeente Huissen waar bewoners van de wijk Wildzang hard hebben meegewerkt aan het realiseren van een groene speelplek. Ook daar zijn gebruikelijke speeltoestellen, zoals een boomhut met glijbaan en een klim- en balanceerparcours, gecombineerd met natuurlijke elementen zoals boomstammen en keien. Door het aanplanten van extra struiken en bomen is de speelplek nu een groene oase in een grijze woonomgeving.

 

 Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel