Project

Luxe studentenflat in Denemarken zonder voor- en achterkant

De Zuid-Deense Universiteit in Odense is een bijzondere studentenflat rijker. Het complex bestaat uit drie torens die in elkaar geschoven zijn, ieder met het gezicht in een andere richting, waardoor er geen duidelijke voor- en achterkant is.

Het in 2015 gerealiseerde complex van architectenbureau C.F. Møller telt 250 studentenwoningen, verspreid over 3 aaneengesloten torens met ieder 15 verdiepingen. Door de gebouwen tegen elkaar aan te schuiven, is het geheel duidelijk herkenbaar op de campus vanaf iedere richting.
 

Sociaal complex

De studentenkamers zijn aan de buitenkant gerealiseerd, waardoor iedere student vanaf een privébalkon uitzicht heeft op de omgeving. Door de ineengeschoven en gedraaide structuur van de torens is het niet mogelijk bij elkaar naar binnen te kijken.


Campus Hall zij-aanzicht. Foto door Torben Eskerod


Sociale interactie staat centraal in de torens. Letterlijk, want iedere verdieping is voorzien van een gezamenlijke woonkamer en keuken. Deze zijn bedoeld voor de zeven woningen per verdieping en dienen als een soort doorgang naar de grotere gezamenlijke ruimtes: een café op de begane grond en studie- en feestruimtes op de bovenste verdiepingen. Ook zijn er dakterrassen, met weidse uitzichten over de stad en universiteit.  
 

Gratis fiets

De Campus Hall is een duurzaam wooncomplex, onder meer door de goed geïsoleerde en luchtdichte schil, het gebruik van dwarsventilatie en warmteherstel door luchtafvoer, afvalwater en douchewater. Vanuit die gedachte wordt ook gestuurd op gezond vervoer: het complex heeft een snelle verbinding met openbaar vervoer en iedere woning wordt voorzien van een fiets.


Campus Hall. Foto door Torben Eskerod


De torens zijn gebouwd met bakstenen met warme kleuren, met een mix van diverse houtsoorten voor de gordijngevel. Hierdoor mengt het complex zich op natuurlijke wijze met de groene omgeving, ook mede door het nabijgelegen park en meer.
 

Foto's door Torben Eskerod

Deel dit artikel