Project

Massief glazen kantoor maakt optimaal gebruik van locatie

Een demonstratie van geïntegreerd ontwerp door architectenbureau SOM: het hoofdkantoor van Japan International Tobacco (JTI) in het Zwitserse Genève is van vier afzonderlijke panden samengevoegd tot één massieve vestiging.

Uitkragend openbaar plein

De architect hield bij het ontwerp rekening met de gelimiteerde hoogbouw van de omgeving. Dit resulteerde in een lichtelijk gebogen u-vorm van het gebouw met een subtiele stijging. Deze vorm is mede gebaseerd op de driehoekige locatie van het project, waar nu maximaal gebruik van is gemaakt. Aan de voorkant is een uitkragend openbaar plein gerealiseerd dat het geheel een verwelkomende doorlatendheid geeft.


Het kantoor is open ingericht met een duidelijk aangegeven route die men door het hele gebouw leidt. Het pand bevat onder meer een lobby, een panoramisch restaurant, 66 vergaderzalen, 31 werkruimtes, een versafdeling, auditorium, fitnessruimte en twee dakterrassen. Door gebruik te maken van een innovatief stalen structuursysteem konden er open ruimtes van wel 18 meter gebouwd worden zonder zuilen.
 

Glazen gevel

De glanzende Closed Cavity Facade (CCF) laat veel daglicht door, terwijl het van buitenaf de omgeving reflecteert. De gevel bestaat uit 3 meter brede en 4,2 meter hoge panelen die voor een optimaal klimaat in het gebouw zorgen door weinig hitte door te laten en condensatie voorkomen.


Om het gebouw heen is ook 8.162m2 aan nieuwe openbare ruimte gerealiseerd, in samenwerking met het stadsbestuur van Genève. 

Deel dit artikel