Project

Schiphol Airport – project met een rustgevende uitstraling

In 2015 zijn de securitygebieden van Schiphol Airport vernieuwd. Onderdeel van deze renovatie is de toepassing van een massief houten grillsysteem voor de plafonds en wanden voor een rustgevende uitstraling.

Leidend in het nieuwe ontwerp waren de beleving en het reis- en verblijfscomfort van de ruimtes, laatstgenoemde vooral vanwege de oncomfortabele sfeer die doorgaans heerst rond de controles. De architecten streefden in het ontwerp dus naar een natuurlijke, warme en rustgevende uitstraling door transparantie, helder licht en lichter kleuren.
 

Open ontwerpen met veel doorkijk

De ruimtes in de vertrekhallen 1, 2, 3 en de transferfilters zijn ontworpen door MV Architects & Benthem Crouwel Architects. Hierbij is gekozen voor een Cradle to Cradle® gecertificeerd massief houten grill systeem van Derako. Dit systeem met FSC-gecertificeerd rood eikenhout en groene, mosachtige plafondelementen heeft een open structuur en zorgt voor een aangename uitstraling.

Derako plafondsysteem


De hallen zijn divers ingedeeld, op basis van de vier stappen die reizigers ondergaan tijdens het securityproces. Per gebied zijn er verschillende voegmaten binnen het houten systeem toegepast om de gewenste uitstraling per gebied te realiseren.  
 

Montagematerialen in de juiste kleur

De massief houten grill panelen voor de wanden zijn speciaal voor dit project toegepast met een witte deuvel, zodat het wandsysteem visueel een open geheel vormt met de achterliggende witte wanden. De deuvels voor het plafondsysteem zijn in het zwart uitgevoerd, wat er voor zorgt dat deze visueel wegvallen tegen de iets donkerdere achterliggende plafondruimtes.

Derako plafondsysteem


Voor de wandpanelen was het, vanuit het ontwerp, gewenst dat deze meer dan gebruikelijk naar voren zouden komen. Derako heeft hiervoor een speciale wand-afstandhouder ontwikkeld in de gelijke witte kleur als de deuvels. De afstandhouders zijn, zoals de andere systeemonderdelen, volledig prefab op locatie geleverd om zo montagetijd te besparen.  
 

Meer informatie

Meer informatie over de Schiphol Airport renovatie vindt u in deze How it’s made datasheet, inclusief projectinformatie.

Deel dit artikel