Project

Zalmhaventoren Rotterdam wordt hoogste gebouw van Nederland

Het mocht even duren, maar gisteren is bekendgemaakt dat de bouw van de Zalmhaventoren in Rotterdam groen licht heeft gekregen. Het in totaal 215 meter hoge gebouw is ontworpen door Dam & Partners en Kaan Architecten en wordt het hoogste gebouw van Nederland.

Er ging tien jaar juridisch en politiek touwtrekken aan vooraf. Zo werd gevreesd dat de Zalmhaventoren het woon- en leefklimaat zou aantasten, dat de aantrekkelijkheid van andere panden zou verminderen en dat er windhinder en parkeerproblemen zouden ontstaan.

Dat de toren nu toch gebouwd kan worden, is omdat de Raad van State op 9 augustus definitief alle bezwaren heeft verworpen. De gemeenteraad heeft zich ‘in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat het bestemmingsplan strekt ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening en is het plan ook anderszins niet in strijd met het recht’.


Impressie van de Zalmhaventoren in Rotterdam.
© Dam & Partners Architecten

Hoogste gebouw

Op dit moment is de Maastoren met 165 meter het hoogste kantoorgebouw van de Benelux. Alleen de Euromast prijkt daarboven uit, met 185 meter, maar ook deze wordt in lengte verslagen door de Zalmhaventoren. Deze 215 meter maakt ruimte voor 260 appartementen, een parkeergarage, kantoren, commerciële ruimten, een daktuin en een panoramaterras. Een antenne op het dak zorgt ervoor dat het gebouw de 215 meter bereikt.


De Zalmhaventoren maakt deel uit van De Zalmhaven, een nieuwbouwplan dat gepland is tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan in het Scheepvaartkwartier aan de voet van de Erasmusbrug. Het plan omhelst de bouw van de Zalmhaventoren plus nog twee kleinere torens van ongeveer 70 meter, met daarin ruimte voor nog eens 180 appartementen en 35 eengezinswoningen.


Impressie van het observatiedek in de Zalmhaventoren.
© Dam & Partners Architecten

Planning

Als alles volgens plan loopt en de bouw dit jaar begint, is het project naar verwachting in het najaar van 2020 voltooid. Meer informatie vindt u op de websites van Dam & Partners Architecten en KAAN Architecten

Deel dit artikel