Project

Hoog Lindoduin: de gasloze galerijflat

Wat zijn de ontwerpuitdagingen voor het gasloos maken van een grote galerijflat?

Hoog Lindoduin is een flatgebouw van veertien verdiepingen aan de Westduinweg in Scheveningen. Woningcorporatie Vestia besloot een aantal jaar geleden het gebouw volledig te renoveren, in plaats van het te slopen. Bovendien werd gekozen voor het toepassen van een gaslood verwarmingssysteem. Een grote uitdaging voor de 55 jaar oude galerijflat.

Volledig aardgasvrij

ABT kreeg opdracht voor de advisering op het gebied van de constructie, de installaties, de bouwfysica en de brandveiligheid. Samen met Splinter architecten en Vestia heeft ABT een plan opgesteld voor de complete renovatie, waarbij de woningen inclusief de installaties volledig worden vernieuwd. Het nieuwe gebouwontwerp is volledig aardgasvrij en is daarmee een van de eerste gasloze galerijflats in Nederland.

Verlagen energiebehoefte

ABT heeft deze opdracht integraal benaderd. Vanaf de start zijn alle technische disciplines meegenomen in het ontwerp waardoor de renovatie sneller loopt en de faalkosten lager liggen. Er is veel aandacht besteed aan het verlagen van de energiebehoefte o.a. door betere isolatie en winddicht maken. De galerijen moesten door betonrot volledig worden vernieuwd.

 

Deel dit artikel